Annons

En sällsynt spännande och välskriven deckare

Att få njuta av en bra berättelse utan konstigheter är en ynnest nuförtiden. Recensenten Mats Palmquist finner en sådan i "Galgens bok”, en norsk deckare om skamlös girighet och skuld.
Bokrecension • Publicerad 13 maj 2023
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Spänningsroman

Galgens bok

Författare: Thomas Enger

Översättning: Marianne Mattsson

Förlag: Wahlström & Widstrand

Thomas Enger är en av Norges mest populära spänningsförfattare.
Thomas Enger är en av Norges mest populära spänningsförfattare.Foto: Jarli & Jordan

Den är tyvärr rätt sällsynt numera – känslan av tillfredsställelse när man läser en riktigt bra deckare. En historia som inte behöver vara överdrivet trovärdig, men ändå så pass att man kan spegla sig i den. Med en växande spänning och lusten att få veta – hur hänger det ihop? Vem gjorde det? En bra text man flyter igenom utan att snubbla på språkliga konstigheter, korrekturfel och staplade klichéer. Jag upplever att dessa böcker och deras författare blir allt färre.

En bok som dock lever upp till nästan allt är ”Galgens bok” av norrmannen Thomas Enger. Inte så förvånande, Enger är ju bra, det vet vi. Han tillhör skaran av de allra skickligaste norska spänningsförfattarna. Särskilt bra är böckerna han skriver tillsammans med Jørn Lier Horst.

Annons

”Galgens bok” berättar några tragiska levnadsöden som vävs samman. En historia om girighet, skuld och skam. Synd bara att frågan om vem som gjorde det inte var svårare.

”Galgens bok” av Thomas Enger
”Galgens bok” av Thomas Enger
Mats PalmquistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons