Annons
Kultur

"Estonia"-filmare utsedd till Årets förvillare

Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett "Estonia"-filmaren Henrik Evertsson samt juryn för Stora Journalistpriset till "Årets förvillare 2021".
Medier • Publicerad 12 januari 2022
Dokumentärserien "Estonia" avslöjade ett fyra meter högt hål i skrovet. Pressbild.
Dokumentärserien "Estonia" avslöjade ett fyra meter högt hål i skrovet. Pressbild.Foto: DPLAY/TT

Föreningen anser att Evertsson genom sin dokumentärserie "lyft fram och legitimerat konspirationsteorier kring Estoniakatastrofen".

"Henrik Evertssons dokumentär är ett konspiratoriskt hopklipp som, förutom att förvilla, även har gjort många anhöriga illa och försvårat deras sorgearbete. Att Evertsson applåderades av Stora Journalistprisjuryn och tilldelas priset Årets avslöjande är ofattbart", säger Vetenskap och Folkbildnings ordförande Pontus Böckman i ett pressmeddelande.

Annons

Jonas Bonnier, ordförande i Stora Journalistprisets jury tycker att han redan svarat på kritiken:

"Under debatten som följde på prisutdelningen 2020 framkom ingenting i sak som inte den dåvarande juryn hade beaktat, och så tycks vara fallet även denna gång. Därav har inte heller Stora journalistpriset något nytt att säga i frågan" skriver han i ett mejl till TT som även sökt Henrik Evertsson.

Vetenskap och Folkbildning är en ideell förening som också delar ut ett årligt pris till Årets folkbildare. Detta går i år till Maria Ahlsén och Jessica Norrbom för boken och podden "Frisk utan flum" samt till författaren och debattören Jacob Gudiol som även han skriver om träning och hälsa.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons