Annons
Kultur

EU uppmanas hjälpa afghanska musikelever

Kultur • Publicerad 26 november 2021
Elever från Afghanistan National Institute of Music ombord på ett plan med destination Doha, Qatar, i oktober i år. Arkivbild.
Elever från Afghanistan National Institute of Music ombord på ett plan med destination Doha, Qatar, i oktober i år. Arkivbild.Foto: ANIM/AP/TT

Kungliga Musikaliska Akademien manar Sveriges ständiga representation vid europeiska unionen att få till stånd ett samlat EU-stöd för att hjälpa afghanska musikelever i exil att ta sig till Portugal.

Det var i oktober i år som den portugisiska regeringen meddelade att de 272 eleverna från musikskolan Afganistan National Institute of Music (ANIM), som flydde från Afghanistan till Qatar när talibanerna återtog makten i Afghanistan, skulle beviljas asyl i Portugal.

Annons

Men nu saknas finansiering för resan från Doha och för boende i Portugal. Kungliga Musikaliska Akademien har därför vänt sig till EU med frågan om att bekosta den sista etappen på de afghanska musikelevernas resa.

"Det är med stor glädje vi nu ser att ANIM:s elever, personal samt närstående kunnat räddas från talibanernas tyranni. Att världens musikliv kan gå ihop på detta sätt och rädda musiken känns minst sagt hoppfullt", säger Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare vid Kungliga Musikaliska Akademien, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons