Annons
Kultur

Eurovision Song Contest till Malmö

Eurovision Song ContestDet blir Malmö som får arrangera Eurovision Song Contest 2024, uppger SVT.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 7 juli 2023
Loreen vann Eurovision Song Contest 2023.
Loreen vann Eurovision Song Contest 2023.Foto: Jessica Gow/TT

Semifinaler och final äger rum 7, 9 och 11 maj 2024 i Malmö Arena.

"Att få välkomna alla tävlande länder till Malmö är fantastiskt roligt och meningsfullt. Hundratals miljoner tv-tittare kommer att följa sändningarna från Sverige. Eurovision Song Contest fyller en särskilt viktig funktion i dessa tider med krig i Europa och det är med stor respekt som vi tar oss an evenemanget. Malmö är en kreativ stad med ett rikt kulturliv som kan skapa en musikfest för hela Europa på ett hållbart sätt, inte minst ekonomiskt, eftersom arena, kommunikationer och logistik redan finns på plats", säger SVT:s vd Hanna Stjärne i ett pressmeddelande.

Annons

Det blir sjunde gången som Sverige får arrangera Eurovision Song Contest, en ära som tillfaller segraren från året innan. Men det är också en logistisk utmaning med 10 000 ackrediterade artister, journalister, fans och personer inom produktionen inblandade.

Loreen vann årets tävling i Liverpool i maj med sin låt "Tattoo" och SVT fick därför snabbt vaska fram en värdort. Fyra städer anmälde intresse, förutom de tre storstäderna även Örnsköldsvik.

Stockholms ansökan komplicerades av att Avicii arena, som haft tävlingen två gånger, ska renoveras och inte blir tillgänglig förrän till ishockey-VM 2025.

Stockholm har arrangerat Eurovision Song Contest tre gånger tidigare, förutom i Globen 2000 och 2013 även i Stockholmsmässan i Älvsjö 1975.

Två gånger har musikfesten varit i Malmö, 1992 på Malmö isstadion och 2013 i Malmö arena.

Göteborg har varit värd för Eurovision Song Contest en gång – 1985.

SVT har utsett tv-producenten Ebba Adielsson till högste projektledare för Eurovision Song Contest, men ännu inte gått ut med namn på programledare.

Karin Falck var värd för Eurovision Song Contest när tävlingen för första gången hölls i Sverige 1975. Arkivbild.
Karin Falck var värd för Eurovision Song Contest när tävlingen för första gången hölls i Sverige 1975. Arkivbild.Foto: Olle Lindeborg/ TT
Mikael Forsell/TT
Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons