Annons
Kultur

"Familjen Knyckertz" blir årets julkalender

En tjuvfamilj ska försöka fira en hederlig jul, men det är svårt när man har tjuvandet i blodet. David Sundin spelar pappa Bove Knyckertz när böckerna om familjen Knyckertz blir julkalender i SVT.
Tv • Publicerad 7 januari 2021
Familjen Knyckertz spelas av David Sundin (pappa Bove), Gizem Erdogan (mamma Fia) och barnen Ture och Kriminellen spelas av Axel Adelöw och Paloma Grandin. Pressbild.
Familjen Knyckertz spelas av David Sundin (pappa Bove), Gizem Erdogan (mamma Fia) och barnen Ture och Kriminellen spelas av Axel Adelöw och Paloma Grandin. Pressbild.Foto: Eva Edsjö/SVT

– Eftersom jag har barn i rätt ålder har jag läst böckerna med stor behållning. Jag blev väldigt glad när jag fick höra att de skulle bli julkalender och att jag skulle få vara med, säger han.

Passar inte in

Boves fru Fia spelas av Gizem Erdogan och barnen Ture och Kriminellen spelas av Axel Adelöw och Paloma Grandin. Ture, som är elva år, har svårt att ljuga och passar därmed inte in i familjen. Han ser helst att de allihop firar en hederlig jul tillsammans.

Annons

– De är en familj småtjuvar som har inbyggt i generna att man tjuvar allt man ser, det är normaliserat. Sonen Ture är den som är annorlunda och sticker ut medan vi andra försöker få honom in på kriminalitetens bana, säger David Sundin.

Inspelningarna av de 24 avsnitten á 15 minuter sätter igång om ungefär två veckor. Rollen blir David Sundins andra skådespelarinsats någonsin, efter rollen som Dynamit-Harry i nya "Jönssonligan"-filmen.

– Jag verkar ha hamnat i facket "tjuvpappa", men är inte så rädd för att bli kvar där. Rollerna är ganska få, och det är ändå en helt annan stämning hos familjen Knyckertz än i Jönssonligan. Tidigare har jag mest gjort små sketchfigurer som hetat "man i trapphus", så det känns fortfarande nytt och spännande.

"Synas under lupp"

Att medverka i just julkalendern beskriver David Sundin som "stort" och traditionstyngt. Det är dessutom ett program som nästan alla har en åsikt om.

– Vi kommer absolut att synas under lupp och jämföras med julkalendrar bakåt i tiden. Alla har sin favorit från när man var elva år, när man var helt mottaglig. Det är som med Melodifestivalen, eller med en så älskad filmsvit som "Jönssonligan". Jag är härdad, säger han.

"Mirakel", den senaste i raden av julkalendrar på SVT, blev en tittarsuccé. Det kan kännas naturligt att pressen på nästa kalender därmed också ökar.

– Den var väldigt bra så det är inte så konstigt att den blev en succé. Jag rördes till tårar av sista avsnittet och sms:ade Anders Sparring som skrivit böckerna och nu gör manus till tv-serien att "Tufft att vi ska gå upp efter det där". Han lugnade mig med att vi kommer att göra något minst lika bra. Det vet jag inte om du får skriva, men nu har jag ju redan avslöjat det.

Rättat: I en tidigare version av texten fick rollfiguren Ture fel förnamn i faktarutan.

Fakta: "En hederlig jul med Knyckertz"

"En hederlig jul med Knyckertz" är SVT:s julkalender 2021. Den beskrivs som "en varm och humoristisk julsaga som utspelar sig i en knasig tvärtomvärld". Familjen Knyckertz spelas av David Sundin (pappa Bove), Gizem Erdogan (mamma Fia), barnen Ture och Kriminellen spelas av Axel Adelöw och Paloma Grandin. Inspelningen startar i slutet av januari, regissör är Leif Lindblom och för manus står Anders Sparring som även har författat böckerna om familjen Knyckertz.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons