Annons
Kultur

Fares Fares nya karriär: "Det kommer mer"

Fares Fares debuterar som filmregissör med dramat "En dag och en halv" på Netflix.
Det blir inte den sista filmen han gör.
– Det kommer mer, säger han med ett leende.
Nöje • Publicerad 31 augusti 2023
Numera även regissör. Fares Fares debuterar som filmskapare med Netflixdramat "En dag och en halv".
Numera även regissör. Fares Fares debuterar som filmskapare med Netflixdramat "En dag och en halv".Foto: Christine Olsson/TT
Skådespelarna Alma Pöysti och Alexej Manvelov öser lovord över Fares Fares som regissör: "Han är cool som en filbunke och så erfaren. Det var så häftigt att se", säger Pöysti.
Skådespelarna Alma Pöysti och Alexej Manvelov öser lovord över Fares Fares som regissör: "Han är cool som en filbunke och så erfaren. Det var så häftigt att se", säger Pöysti.Foto: Christine Olsson/TT
Alma Pöysti och Alexej Manvelov i "En dag och en halv". Pressbild.
Alma Pöysti och Alexej Manvelov i "En dag och en halv". Pressbild.Foto: Netflix

Skådespelaren Fares Fares har länge velat ta steget bakom kameran för att också börja regissera.

– Jag har bara gått och väntat på rätt lucka. Till slut insåg jag att den inte skulle komma utan jag var tvungen att ta chansen själv, berättar han.

Annons

Idén till "En dag och en halv" har Fares Fares burit med sig i nästan 15 år. Manuset är skrivet av honom tillsammans med Peter Smirnakos och kretsar kring Artan (Alexej Manvelov), en förtvivlad man som en dag går in på en vårdcentral där hans exfru Louise (Alma Pöysti) arbetar och tar henne som gisslan.

Fares Fares rollfigur Lukas är förste polis på plats och när Artan begär fram en bil sätter sig Lukas vid ratten. Resten av filmen utspelas i princip i bilen, där parets bakgrundshistoria berättas medan polisen förföljer dem.

– Själva dramat och handlingen ligger i deras relation som utvecklar sig och vad som sägs i bilen. Det är där spänningen ligger, förklarar Fares Fares.

Bollplank

Han hade först inte tänkt vara med i filmen, men det skadade inte att ha ett stjärnnamn med i rollistan. Fares Fares är ett namn som säljer efter flera internationella framgångar. Samtidigt som filmen går upp på Netflix syns han i mastodontserien "Sagan om drakens återkomst" på Prime Video.

TT: Vad tyckte skådespelaren Fares Fares om regissören Fares Fares?

– De kom jävligt bra överens! Skådespelaren kunde göra precis vad han ville. Regissören gick med på allting, säger Fares Fares och skrattar.

Han har filmat med några av de mest välkända regissörerna i branschen och kunde bolla med namn som Daniel Espinosa, Tarik Saleh och sin bror Josef Fares.

– Alla de här regissörerna som jag har jobbat länge med har varit där, men mest som moraliskt stöd genom hela processen, säger Fares Fares.

Hemlig "provspelning"

Huvudrollsinnehavaren Alexej Manvelov lärde han känna på inspelningen av HBO-serien "Chernobyl". Deras umgänge blev som ett slags provfilmning för "En dag och en halv". Utan att Alexej Manvelov kände till det.

– Det var när jag umgicks med honom som jag såg att han hade vissa kvaliteter som jag tyckte passar den karaktären, säger Fares Fares.

Annons

Alexej Manvelov skrattar till när han blir påmind om historien. "Chernobyl" spelades in i Litauen under fotbolls-VM 2018 och det var mycket känslor inblandade. Det blev mycket tittande på tv.

– Han märkte att jag kan vara väldigt neurotisk och "rantig". Efter ett tag sa han: "Jag har en grej jag tror du skulle passa perfekt för."

Regin har gett mersmak. Fares Fares ser framför sig en fortsatt karriär där skådespeleriet får samsas om tiden med regiuppdrag.

– Skådespeleriet kommer fortfarande att vara det som är största drivkraften. Men jag kommer att kombinera det mycket mer än innan.

Men han är hemlighetsfull om kommande projekt.

– Än så länge är det embryon, men det kommer att dyka upp mer, säger Fares Fares med ett leende.

"En dag och en halv" har premiär på Netflix den 1 september.

RÄTTAT: I en tidigare version förekom en felaktighet. Även om de jobbat ihop var Johan Renck inte en av de regissörer Fares Fares bollade idéer med till filmen.

Fakta: Fares Fares

50 år. Född i Beirut och kom till Sverige som tonåring. Slog igenom i filmen "Jalla! Jalla!", som regisserades av hans bror Josef Fares.

Har de senaste 15 åren även gjort internationell karriär med roller i filmer som "Safe house", "Zero dark thirty" och "Rogue one: A star wars story" samt tv-serierna "Westworld", "Chernobyl" och "Sagan om drakens återkomst".

Med vännen och regissören Tarik Saleh har han nått stora internationella framgångar med filmerna "The Nile Hilton incident" och "Boy from heaven".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons