Annons
Kultur

Färre läser fysiska böcker

Kultur • Publicerad 15 december 2020
Läsandet av pappersböcker minskar. Arkivbild.
Läsandet av pappersböcker minskar. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Det har varit ett starkt år för den digitala boken, medan försäljningen av den fysiska boken har dalat. Nu visar årets upplaga av rapporten Svenskarna och internet samma tendens: pappersböckernas popularitet har minskat med 5 procentenheter sedan 2019, medan de digitala böckerna i stället har ökat med 6 procentenheter, skriver Svensk Bokhandel.

Samtidigt har den fysiska boken fortfarande en stark ställning jämfört med de digitala böckerna. 83 procent av svenskarna har läst pappersböcker under året, medan 47 procent har läst eller lyssnat på digitala böcker. I den kategorin är det ljudböcker som är mest populärt, 38 procent av svenskarna har lyssnat på ljudböcker i år, vilket är en ökning med 5 procentenheter sedan i fjol. E-bokläsandet har ökat från 28 procent 2019 till 30 procent i år.

Annons

Det är främst bland de som arbetar som konsumtionen av digitala böcker har ökat, 53 procent av dem har tagit del av digitala böcker medan 82 procent har tagit del av pappersböcker, jämfört med 86 procent 2019. 44 procent av de arbetande har lyssnat på ljudböcker och 32 procent har läst e-böcker. Men i kategorin studenter är förhållandet det motsatta.

Även bland pensionärer har läsandet av pappersböcker minskat, från 93 till 86 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons