GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fascinerande barnbok om att susa fram på käpphästar

Att tävla med käpphästar kan vara precis lika spännande och pirrigt som att susa fram på en levande häst.
Bokrecension • Publicerad 19 juni 2021
Jenny Bicho och Andrea Femerstrand.
Jenny Bicho och Andrea Femerstrand.
Foto: Stefan Tell
Kapitelbok

Vilde och käpphästen Winner

Text: Jenny Bicho

Bild: Andrea Femerstrand

Förlag: Bonnier Carlsen

Tänk att en av ridsportssveriges nyaste grenar skulle bli att tävla med käpphästar. Det är nog sportens mest demokratiska gren, för som alla vet är ridning fortfarande en alltför dyr sport för många familjer. Men en käpphäst kan man göra av en gammal raggsocka och en träpinne och sedan smycka den som man vill, bara fantasin sätter gränser.

”Vilde och käpphästen Winner” är den första delen i en serie om Vilde och käpphästarna. Jag sa att den var demokratisk, men även här finns orättvisa skillnader. Vilde har bara sin gamla Lussan medan flera av hennes kompisar har flera fina och köpta pållar i sina stall.

”Det är fascinerande att läsa hur flickorna lever med och levandegör sina käpphästar.”

Boken börjar med att Vilde kommer hem från skolan och gråthulkande kastar sig på sin säng. Kompisarna har fnissat åt Lussan och kallat henne för gammal och ful. Klart att man blir knäckt då, fast mamma skrattar (snällt) och säger att Vilde inte ska ta åt sig av sådana dumheter. Lätt att säga men så säger inte Vildes inre.

Det är fascinerande att läsa hur flickorna lever med och levandegör sina käpphästar. De kan vägra, bli nervösa, ja, precis allt som riktiga levande fyrbeningar kan och gör.

Boken är lättläst och förmedlar både sportanda och en stor dos empati.

Vilde och käpphästen Winner Bonnier Carlsen
Vilde och käpphästen Winner Bonnier Carlsen
Eva WahlströmSkicka e-post
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.