Annons
Kultur

Fem mysdeckare att läsa i påsk

Kär genre har många namn: mys-, feelgood-, trivsel- och mjukdeckare. Deckarkritikern Bengt Eriksson listar fem aktuella svenska mysdeckare, från mjukt med mord till inga mord alls. Perfekt att läsa eller lyssna på under påskledigheten.
Spänningslitteratur • Publicerad 1 april 2023
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Marianne Cedervall - ”I gryningen andas inget”
Marianne Cedervall - ”I gryningen andas inget”

Marianne Cedervall: Gryningen andas inget, Lind & Co (januari)

Den där jädra Tryggve, pensionerad polis, lämnade hunden Putte hos Anki, dito lärare, för att åka och träffa en kvinna som svarat på hans kontaktannons. Dessutom följer kvinnan med honom hem till Gotland! Vad gäller kriminalitet: Under en långritt längs öns östkustled hittas en av deltagarna död, alltså mördad, på stranden.

Kristina Appelqvist - ”Lögnaren i skafferiet”
Kristina Appelqvist - ”Lögnaren i skafferiet”

Kristina Appelqvist: Lögnaren i skafferiet, Piratförlaget (mars)

Första boken om Nina Storm, kommunikatör i Stockholm med ärvd prästgård i Mjöbäck, var så spännande – men mjuk – att få märkte att det inte ens skedde ett mord. Andra delen har perfekt intrig och miljö: deckarförfattare leder skrivarkurs på prästgården. Ska här ske ett mord – eller inte?

Marie H Lundh - ”Sarahs lag”
Marie H Lundh - ”Sarahs lag”

Marie H Lundh: Sarahs lag, Polaris (mars)

Annons

Blivande domaren Sarah (obs! med h) skickades, mot sin vilja, upp till Nordmyrs tingsrätt i Norrland. Nu kallas hon, trots sin tvekan, ”hem” till Stockholm. Pojkvän där och pojkvän här, vad ska Sarah göra? ”Domestic un-crime” i domstolsmiljö med privatliv, ja, själva livet i fokus.

Sofia Rutbäck Eriksson - ”Jag var död en gång för länge sen”
Sofia Rutbäck Eriksson - ”Jag var död en gång för länge sen”

Sofia Rutbäck Eriksson: Jag var död en gång för länge sen, Uppl: Fredde Granberg, Lind & Co (mars)

2021 års jul- och ljudkalender har växt till en egen ljuddeckarserie med Rolf Ström, pensionerad polis, och Riita Niemi, deckarförfattare, som välvald privatspanarduo. Miljö: byn Arvidsträsk i Norrbotten. I trean ska Riita skriva en artikelserie om olösta mord. Ett är extra mysteriöst: liket försvann.

Lena Risberg - ”Mord i gullregnets månad”
Lena Risberg - ”Mord i gullregnets månad”

Lena Risberg: Mord i gullregnets månad, Lava (april)

I fjärde Bim- och Ninni-deckaren reser väninnorna till Mariefred på Valborgsfest. En man hittas död och Ninni är förstås säker på att det måste vara mord, medan Bim tvekar. Sen återvänder de hem till deras övertypiska – om det inte varit för brott och mord – bostadsrättsförening Konvaljen på Söder i Stockholm.

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons