Annons
Kultur

Filmfestivalen anlitar hypnotisör

Göteborgs filmfestival tar under årets upplaga hjälp av en hypnotisör inför visningarna av tre utvalda filmer.
Film • Publicerad 4 januari 2022
Jonas Holmberg, konstnärlig ledare och Mirja Wester, vd, vid invigningen av Göteborg Film Festival 2021.
Jonas Holmberg, konstnärlig ledare och Mirja Wester, vd, vid invigningen av Göteborg Film Festival 2021.Foto: Thomas Johansson/TT

Syftet är att både hylla och förstärka biografupplevelsen, enligt festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg.

"Nu när Göteborg Film Festival återvänder till biograferna adderar vi ett ytterligare hypnotiskt lager", säger han i ett pressmeddelande.

Annons

Festivalen vill även väcka frågor om underkastelse, gränsöverskridande och kontroll.

"De senaste årens regler och restriktioner har synliggjort hur ordningen i samhället upprätthålls och vad det egentligen är som styr människors tankar och beteenden. Kanske fattar vi inte beslut så självständigt som vi tror?", säger Jonas Holmberg.

Innan de utvalda filmerna visas ska en hypnotisör försätta publiken i ett medvetandetillstånd anpassat till den specifika filmen. Tillståndet bryts sedan av hypnotisören efter visningen.

Filmerna som visas är "Memoria" av den thailändske guldpalmsvinnaren Apichatpong Weerasethakul med Tilda Swinton i huvudrollen, "Land of dreams" av iranska Shirin Neshat och Shoja Azari med bland andra Matt Dillon och Isabella Rosselini i rollerna, samt "Speak no evil" av danske Christian Tafdrup.

Göteborgs filmfestival pågår den 28 januari till 6 februari och genomförs i år både digitalt och fysiskt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons