Annons
Kultur

Filmproducenten om förbudet: Oerhört besviken

14 länder har förbjudit Pixar-filmen "Lightyear" från att visas. Filmens producent Galyn Susman är starkt kritisk till beslutet.
Film • Publicerad 15 juni 2022
Den animerade filmen "Lightyear" har förbjudits från att visas i en rad länder i framför allt Mellanöstern. Pressbild.
Den animerade filmen "Lightyear" har förbjudits från att visas i en rad länder i framför allt Mellanöstern. Pressbild.Foto: Pixar
Regissören Angus MacLane inför världspremiären på "Lightyear". Arkivbild.
Regissören Angus MacLane inför världspremiären på "Lightyear". Arkivbild.Foto: Joel C Ryan/AP/TT

Den 13 juni meddelade tillsynsmyndigheten i Förenade Arabemiraten att Disneys och Pixars nya animerade familjefilm "Lightyear" förbjuds från att visas i landet. Beslutet bygger på att två av kvinnorna i filmen gifter sig och skaffar barn med varandra – visuellt är det framför allt en kyss-scen mellan de båda som har rört upp känslorna.

Sedan dess har ytterligare 13 länder följt Förenade Arabemiratens exempel och förbjudit visning av "Lightyear".

Drag av "Alien"

Annons

Berättelsen i filmen utspelas i samma universum som ”Toy story”-filmerna. I inledningen sägs det att detta är den film som en gång fick den lille pojken Andy att önska sig en Buzz Lightyear-docka. Vad som sedan följer är en scifi-actionfilm med drag av bland annat ”Star wars” och ”Alien”.

Buzz bästa vän är en svart kvinna som inleder ett förhållande med en annan kvinna. Dessutom skaffar de sig ett barn. Detta fick ursprungligen Disney-bossarna att kräva att skildringen skulle tonas ner, men protester från både Pixar och från många utomstående fick dem att ändra sig. Det har nu i sin tur resulterat i att en rad länder i främst Mellanöstern förbjudit filmen för visning.

– Vi ville göra en film som kändes autentisk. Sen borde man lämna det till andra om de vill se den eller inte, säger Galyn Susman.

Alltid velat skildra Buzz

Filmens regissör är Angus MacLane. "Lightyear" är hans soloregidebut, han var en av regissörerna bakom ”Hitta Dory”, men han har också varit animatör för bland annat ”Toy story 2”.

– Jag har alltid haft i bakhuvudet att jag skulle vilja skildra Buzz bakgrund. Jag ser inte det här som en prequel till "Toy story"-filmerna, det är en sidoberättelse, en soloberättelse, och man behöver inte ha sett "Toy story"-filmerna för att kunna se den, säger han.

Hans främsta inspirationskälla var scifi-filmer från 80-talet och tanken var hela tiden att anpassa "Lightyear" till de lite äldre barnen.

– Det skulle alltid finnas en känsla av fara, konstaterar MacLane.

Någon liknande film om Woody, kompisen i "Toy story"-filmerna, lär det dock inte komma.

– Hans bakgrund skildrades i "Toy story 2", så det finns det ingen anledning till.

Fakta: MacLane och Susman

Namn: Angus MacLane.

Ålder: 47 år.

Bor: I San Francisco.

Yrke: Animatör, regissör.

Tidigare filmer: som regissör "Hitta Dory". Som animatör bland annat "Ett småkryps liv", "Toy story 2", "Monsters Inc", "Hitta Nemo", "Superhjältarna", "Upp!", "Toy story 3".

Aktuell: Med "Lightyear" som precis har fått svensk biopremiär.

Namn: Galyn Susman.

Ålder: 57 år.

Bor: I San Francisco.

Familj: Make, ett barn.

Yrke: Producent.

Tidigare filmer: bland annat "Råttatouille", "Toy story 4".

Aktuell: Med "Lightyear" som precis har fått svensk biopremiär.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons