Annons
Kultur

Filmrecension: Generisk jakt på kidnappad fru

Ett äktenskap i upplösning blir startskottet för en adrenalinstinn kidnappningsthriller. "Last seen alive" återvinner gamla grepp från 90-talet men glänser till tack vare Gerard Butlers plågade närvaro.
Filmrecension • Publicerad 15 juni 2022
Gerard Butler spelar Will Spann vars fru Lisa kidnappas utanför en bensinstation i "Last seen alive". Pressbild.
Gerard Butler spelar Will Spann vars fru Lisa kidnappas utanför en bensinstation i "Last seen alive". Pressbild.Foto: Foto: SF Studios
Will Spann (Gerard Butler) och hans fru Lisa (Jaimie Alexander) är på väg att separera när hon kidnappas utanför en bensinmack. Polisen misstänker Will först av alla, vilket leder till att han tar lagen i egna händer. Pressbild.
Will Spann (Gerard Butler) och hans fru Lisa (Jaimie Alexander) är på väg att separera när hon kidnappas utanför en bensinmack. Polisen misstänker Will först av alla, vilket leder till att han tar lagen i egna händer. Pressbild.Foto: Foto: SF Studios

Stanna aldrig på en bensinstation. Det vet alla som har sett "Spårlöst försvunnen" (1993), där Sandra Bullock spelar en kvinna som blir bortrövad efter en tankning, och hennes man (spelad av Kiefer Sutherland) söker efter henne i åratal. Något liknande händer i "Breakdown" (1997) där Kurt Russell och Kathleen Quinlan spelar ett par på bilsemester som hamnar i bråk med en lokal bondläpp på en bensinmack, varefter frun försvinner.

Den thrillergenre som utnyttjar äktenskapets skörhet – där den urbane mannen måste bevisa sitt värde med handfast våld mot mer "primitiva" fiender – är ett begravet koncept som grävts upp igen i "Last seen alive".

Annons

Gerard Butler spelar den välmående fastighetsentreprenören Will Spann. Han är (orimligt) förstående för sin fru Lisas (Jaimie Alexanders) otrohet. Självutplånande som han är ger Will Lisa skjuts hem till hennes föräldrar i den lilla hemstaden så att hon kan få ta "en paus".

De hinner naturligtvis aldrig fram. Efter ett stelt stopp vid bensinpumpen försvinner hans fru i ett nafs. Polisen dyker upp men misstänker Will, som blir kränkt och tar lagen i egna händer. Vad som följer är en tämligen orealistisk jakt, där en frustande Butler förkroppsligar den berövade mannen som lyckas nosa rätt på skurkarna och med svindlande dumhet väljer att aldrig larma polisen.

I korta flashbacks skildras parets relation, som ärligt talat inte verkar ha varit mycket att hänga i granen. Lisa verkade trött på sin karl och ville göra slut för att kunna leva ut. Det förklaras med att "hon har ett mörker ibland" vilket knappast gör rollfiguren djupare.

Gerard Butler som den plågade mannen är tack och lov filmens behållning när han spårar och spöar ondskefulla metamfetamin-kockar ur småstadens smutsiga undre värld. Det är en generisk form som ändå har ett otippat högt underhållningsvärde.

Fakta: Last seen alive

Genre: Action/thriller

I rollerna: Gerard Butler, Jaimie Alexander, Robert Walker med flera

Regi: Brian Goodman

Längd: 1 timme 36 minuter.

Åldersgräns: 15 år.

Betyg: + + +

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons