Annons
Kultur

Filmrecension: Kittlande om kuriren bakom järnridån

"The Courier" med Benedict Cumberbatch är en gamla skolans spionthriller. Den är baserad på en sann historia och bevarad i en tidskapsel från kalla krigets mest nervösa period.
Filmrecension • Publicerad 4 augusti 2021
Greville Wynne (Benedict Cumberbatch) var spion för brittiska MI6 och hjälpte till att avvärja Kubakrisen på 60-talet. I filmen "The Courier" spelar Jessie Buckley hans fru Sheila. Pressbild.Foto: Scanbox entertainment
Merab Ninidze som mullvaden "Ironbark", och Benedict Cumberbatch som hans brittiske spionkontakt Greville Wynne i kalla kriget-thrillern "The Courier". Pressbild.Foto: Scanbox entertainment

Greville Wynne var en brittisk affärsman som på 60-talet rekryterades av underrättelsetjänsten MI6 för att spionera på Sovjet och landets planer på att beväpna Kuba med atommissiler.

I "The Courier" gestaltas Wynne av Benedict Cumberbatch med ödmjuk framtoning. Wynne skildras som en karl med viss trivselalkoholism som absolut inte kan något om spioneri. Enligt två påstridiga agenter från MI6 respektive CIA ger det honom en perfekt täckmantel som resande affärsman.

Annons

Han tackar motvilligt ja efter ett peptalk om en potentiell atombomb i London ("din familj kommer att dö om du inte gör det här" – är andemeningen).

Wynnes fru Sheila (Jessie Buckley) är förstås nervös över att han ska åka till Sovjet i under så oroliga tider. Men hon får aldrig veta Wynnes faktiska uppdrag, och han dämpar hennes oro med att affärerna kommer blomstra.

Snart dricker Wynne vodka i Moskva och smyger tillbaka meddelanden från sin ryska kontakt Oleg Penkovskij (Merab Ninidze).

Paranoian eskalerar snyggt ju djupare Wynne och Penkovskij penetrerar de sovjetiska stathemligheterna. De två spionerna blir dessutom goda vänner och träffar varandras familjer. Ett "bromantiskt" inslag som nyanserar vad som kunnat bli en klichéartad "ryssen kommer"-historia.

"The Courier" är en gammeldags spionthriller i det behändiga filmformatet, det vill säga inte utdraget i tio onödigt pratiga episoder. Det gör att intrigen behåller sin spänst under lejonparten av speltiden. Sovjetimperiets hotfulla kraft framstår också som mäktigare tack vare imponerande historisk scenografi.

Det är bristen på riktigt nya idéer, när det gäller form och berättande, som får "The Courier" att framstå som lite för välbekant. Så blir det ofta när sanna historier ska redovisas, det estetiska blir mer en kuliss än ett livsviktigt organ. Behållningen är ofta hur den krypande paranoian skildras, med suspekta blickar, stressat fummel och en eskalerande atomkapplöpning som ständigt sipprar in i den tröttsamma vardagslunken.

Fakta: The Courier

Genre: Thriller

Premiär: 6 augusti 2021.

I rollerna: Benedict Cumberbatch, Jessie Buckley, Merab Ninidze

Regi: Dominic Cooke

Speltid: 1 timme 52 minuter

Åldersgräns: 11 år

Betyg: + + +

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons