Annons
Kultur

Filmrecension: Köttig roadtrip för generation Z

Självgoda stadsungdomar blir föda för sektlika bonnläppar i en uppdaterad version av B-filmserien "Wrong turn".
Filmrecension • Publicerad 7 juli 2021
Dags att dö. Åtminstone för några i det oförsiktiga sällskapet som valde att frångå vandringsleden i skogen, och hamnade hos blodtörstiga traditionalister. Pressbild.
Dags att dö. Åtminstone för några i det oförsiktiga sällskapet som valde att frångå vandringsleden i skogen, och hamnade hos blodtörstiga traditionalister. Pressbild.Foto: Nonstop entertainment
Inyversionen av "Wrong turn" åker ett gäng priviligierade ungdomar på semester i Virginia där de blir tillfångatagna av en mordisk sekt. Pressbild.
Inyversionen av "Wrong turn" åker ett gäng priviligierade ungdomar på semester i Virginia där de blir tillfångatagna av en mordisk sekt. Pressbild.Foto: Nonstop entertainment

Sedan originalet med samma titel från 2003 har filmserien "Wrong turn" lyckats producera fem uppföljare och nu den här rebooten. Den totalt sjunde i ordningen.

Det är habila B-filmer med lagom kassa skådespelare. Sällan förärade med svensk biografdistribution men i likhet med "Final destination"-serien är de skräpmat för hjärnan med ett högt underhållningsvärde.

Annons

Handlingen är alltid densamma: ett gäng ungdomar tar fel avfart någonstans nära Virginias avlägsna bergsstäder, för att sedan bli tillfångatagna av lokala kannibaler som vill äta upp dem.

Klassisk så kallad "Hillbilly horror" – en problematisk genre som historiskt sett utmålat landsbygden som en plats dominerad av människor utan empati eller utbildning och med orimlig blodtörst.

Den här nyversionen går en ny väg, och tar sin början då en far (spelad av en Matthew Modine som behövde pengarna) letar efter sin försvunna dotter i en liten håla där hon senast syntes till. Främlingar som snokar är inte välkomna och pappan får sig ett ordentligt kok stryk. I en tillbakablick får vi sedan veta vad som hände med hans dotter.

En frustrerande självgod samling stadsungdomar åker på roadtrip. Deras arrogans mot ortsbefolkningen verkar bli bestraffad när de avviker från vandringsleden och går vilse i skogen. Snart jagas de av människor klädda i djurhudar som vill ha kidsens kött till sin gryta.

Åtminstone verkar det så till en början. Kidnapparna har levt gömda med sina egna lagar i hundratals år och praktiserar blodsritualer med en filosofi som hämtad ur Gamla testamentet. Med stormningen av Kapitolium i färskt minne framstår det ibland som om "Wrong turn" spelar på den urbana elitens rädslor för deras mer oborstade landsmän. Eller så kan slasher-konceptet tolkas ur motsatt perspektiv, hur de lokala försvarar sitt land från respektlösa inkräktare, i form av app-utvecklare och bistroägare.

Men tonen är mindre politisk och mer ironiserande och leder fram till en smått oväntad twist. Vägen dit är kantad av blod, död och hyfsad spänning. Inte illa för en så fyrkantig filmserie.

Fakta: Wrong turn

Genre: Skräck

Premiär: 9 juli 2021

I rollerna: Charlotte Vega, Bill Sage, Dylan McTee med flera

Regi: Mike P. Nelson

Speltid: 1 timme 49 minuter

Åldersgräns: 15 år

Betyg : + + +

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons