Annons
Kultur

Filmrecension: Originell science fiction i folkhemmet

Filmkollektivet Crazy Pictures bjuder på originell folkhems-science fiction där SMHI är den stora skurken. Det är som att Café Norrköping möter Steven Spielberg, men slutet blir ett antiklimax.
Filmrecension • Publicerad 21 december 2022
Denise (Inez Dahl Torshaug) och Lennart Svahn (Jesper Barkselius) letar efter sanningen i "Ufo Sweden". Pressbild.
Denise (Inez Dahl Torshaug) och Lennart Svahn (Jesper Barkselius) letar efter sanningen i "Ufo Sweden". Pressbild.Foto: Wepix
Denise (Inez Dahl Torshaug) försöker reda ut vad som har hänt med hennes pappa i "Ufo Sweden". Pressbild.
Denise (Inez Dahl Torshaug) försöker reda ut vad som har hänt med hennes pappa i "Ufo Sweden". Pressbild.Foto: Wepix

Science fiction är som sämst när olika halvgudar slåss med superhjältar i rymden med hela vår existens på spel. Men tas det ner på vardagsnivå och till och med in i folkhemmet kan det bli riktigt bra, som i filmkollektivet Crazy Pictures underhållande äventyrsfilm.

I Norrköping finns inte bara SMHI, som har koll på vädret och gör prognoser. Där ligger också Ufo Sverige, en verklig förening som undersöker paranormala fenomen på himlavalet.

Annons

Inte med utgångspunkten att det ska vara sant utan tvärtom för att noggrant kunna avfärda märkliga ufo-observationer som fullmånar, vanliga flygplan eller något annat mer realistiskt. De för noggrann bok över alla inrapporterade fall för att katalogisera, kategorisera och till sist förklara. Allt sätts in i pärmar. Arkivet är enormt.

Dessa två till synes folkhemstråkiga verksamheter spelar huvudrollen i filmkollektivet Crazy Pictures science fiction-äventyr som utspelas just i Norrköping.

17-åriga Denise (Inez Dahl Torshaug) söker upp "Ufo Sweden" när hon tror sig ha fått bevis för att något oförklarligt ligger bakom hennes pappas försvinnande åtta år tidigare. Kan lösningen på gåtan finnas hos SMHI? Kan det vara så att den statliga myndigheten mörkar mätdata som skulle kunna bevisa att ett ufo störtat i närheten?

Hur absurt det än låter är det briljant att koppla ihop det trista föreningslivet i Ufo Sweden, där det viktigaste är att det finns mazariner till fikat, med rafflande science fiction. Café Norrköping möter Steven Spielberg, liksom. Med en komisk tvist och blinkningar till "Arkiv X", "Stranger things" och amerikanska high schoolfilmer om nördarnas revansch.

Upplägget är smart och Inez Dahl Torshaug får sitt genombrott i huvudrollen, men alla science fiction-fans vet att det är som bäst innan man får svaret på gåtan. Ovissheten kittlar, lösningen kan få luften att gå ur ballongen. Så även i "Ufo Sweden" när Crazy Pictures går lite för mycket på Spielberglinjen vilket skapar ett antiklimax som drar ner betyget.

Fakta: Ufo Sweden

Genre: Science fiction-äventyr.

Premiär: 25 december 2022.

I rollerna: Inez Dahl Torshaug, Jesper Barkselius, Sara Shirpey med flera.

Regi: Crazy Pictures.

Åldersgräns: 11 år.

Speltid: 1 timme och 55 minuter.

Betyg: + + +

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons