GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Fine de Claire” är en av årets bästa romaner

”Fine de Claire” är en relevant och storslagen roman i ett litet format som recensenten Annika Wall aldrig kommer att sluta tänka på.
Litteratur • Publicerad 24 september 2022
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Roman

Fine de Claire

Författare: Daniel Gustafsson

Förlag: Nirstedt/litteratur

Daniel Gustafsson följer upp Augustprisnominerade ”Odenplan” med nya romanen ”Fine de Claire”.
Daniel Gustafsson följer upp Augustprisnominerade ”Odenplan” med nya romanen ”Fine de Claire”.Foto: Severus Tenenbaum

Översättaren Daniel Gustafsson debuterade som författare så sent som 2019 med den Augustprisnominerade ”Odenplan”, en berättelse om en pappa och ett par glömda barnvantar. ”Fine de Claire” är något helt annat, även om teman som fattigdom och makt känns igen.

Helena är en svensk livskrisande geolog med ostronintresse som är på väg med bil ner till Frankrike för att genomföra något. Parallellt berättas om ett 1800-tal, där den fattiga polska juden ”Herr Rosin” tar plats på ett fartyg som styr från Frankrike mot Portugal för att skörda ostron.

Återigen visar Daniel Gustafsson sin förmåga som författare. ”Fine de Claire” är ett intrikat romanbygge, där de två parallella berättelserna förstärker och förhöjer varandra. Det är en relevant och storslagen roman i ett litet format som lyckas med konstycket att förena Europas söndriga historia med civilisationskritik och människans tanklöshet inför naturen utan att bli en pamflett.

Framför allt beror det på Daniel Gustafssons skicklighet att gestalta sina figurer på ett sätt som gör dem både eländiga, godhjärtade och förfarna. Helena hjälper på sin resa ett arbetslöst polskt syskonpar, ”Herr Rosin” försöker i sin tur ta hand om en algerisk pojke; de är alla på väg från något till något, en mening eller ett bättre liv. Språket är precist och skimrande, där Daniel Gustafsson har fullständig kontroll på alla möjligheter till töjningar. Tänk att man kan skriva så här väldigt och samtidigt så mättat!

”Fine de Claire” är en av årets bästa romaner, kanske till och med årtiondets. Det är en roman jag aldrig kommer att sluta tänka på.

Annika WallSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.