Annons
Kultur

Finland nollade Sverige – "Rösta taktiskt"

Eurovision Song Contest • Publicerad 14 maj 2023
Finlands Käärijä fick fler tittarröster än Loreen, men det svenska bidraget tog hem tävlingen efter att jurygrupperna hade sagt sitt. Arkivbild.
Finlands Käärijä fick fler tittarröster än Loreen, men det svenska bidraget tog hem tävlingen efter att jurygrupperna hade sagt sitt. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Det blev inga poäng alls från finländska tv-tittare till Loreen under årets Eurovision Song Contest. Det kan ha varit uppmanande ord från finländska public servicebolaget Yle:s kommentator Mikko Silvennoinen under sändningen som avgjorde saken, skriver Aftonbladet.

I samband med att telefonröstningen öppnade sade Silvennoinen:

Annons

– Som en anonym person i Yle:s chatt påminner; rösta taktiskt, det är inte förbjudet. Men att rösta på Finland är förbjudet.

Enligt Anders Wistbacka, projektledare för Eurovision Song Contest och Melodifestivalen, kan uppmaningen ha påverkat de finländska rösterna men han påminner om att det inte finns regler för hur en kommentator får uttala sig.

”Men jag vet att trots den spännande Finnkampen så skulle inte våra kommentatorer uppmana tittarna att rösta taktiskt", skriver Anders Wistbacka i ett sms till Aftonbladet.

Finland var det enda landet som inte gav Sverige ett enda poäng.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons