Annons
Kultur

Finlandsbåt på Dramaten: "Går inte att kliva av"

En Finlandsfärja har kört in på Dramaten. I "M/S Tiamantti" låter den debuterande dramatikern Nina Wähä tre grälande systrar gå ombord bärandes på askan efter sin mamma.
– De bråkar snart som de gjorde när de var barn.
Teater • Publicerad 13 april 2023
Finlandsfärjan i Nina Wähäs pjäs blir ett slags centrum för "mellanförskapet"– "Det här med att man är lite hemma i många kulturer men inte hemma i någon", förklarar hon. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Sofia Pekkari, Tanja Lorentzon och Thérèse Brunnander som de tre systrarna i "M/S Tiamantti" som har urpremiär 15 april.Foto: Sören Vilks

Kanske är det också första gången som nationalscenen i Stockholm ger ett kammardrama som utspelas på en Finlandsbåt?

– Det kändes som något som passar på scenen, man befinner sig där och det går inte att kliva av eller gå därifrån, säger Nina Wähä.

Annons

I sin tredje roman "Testamente" skildrade hon en tornedalsk storfamilj som ett minisamhälle med olika syskonallianser och intriger. Familjedramatiken går igen även i "M/S Tiamantti", en dramakomedi och musikteater om tre systrar som är uppvuxna i Sverige.

Med sig på färjan har de askan efter sin mamma Tia, finsk arbetskraftsinvandrare, som dessutom jobbade ombord på just denna båt. För kollegorna, varav många är sverigefinska eller finska, blev hon "Tiamantti", en ordlek med det finska ordet för diamant.

– Det blir en krock mellan de så kallade "svenska systrarna" och hur de förhåller sig till sitt förflutna. Det är ett familjedrama men jag ville också berätta om personer som är "service". Man är så osynlig när man jobbar med det, men man är ju ändå närvarande och har egna drömmar.

Åkt "ganska mycket"

Nina Wähä skildrar en miljö som hon känner sedan tidigare. Som barn tillbringade hon sommarloven i finska Tornedalen hos mormor och de många kusinerna.

– Jag har åkt ganska mycket Finlandsbåt både som barn och som festande ungdom och också nu som vuxen med egna barn, när man ska resa, eller bara för att det är kul, berättar hon.

I scenografin finns Finlandsfärjans rundade bardisk med tillhörande sittplatser. Systrarna har ingen hytt, de blir mer och mer berusade och är dessutom i vägen för personalen som de lär känna, berättar Nina Wähä. Systrarna har också olika uppfattningar om vad som ska göras med askan och resan utvecklas till en uppgörelse med barndomen.

– De säger i början att "det som händer på båten stannar på båten" och alla vi som har åkt en sådan kryssning vet att det är en speciellt stämning. Man kan känna sig full bara av att gå ombord, och det här förvärras av att de kör in i en dimbank och blir stående.

"Dansbandspunk"

Men för att systrarna skulle våga uttrycka sina innersta rädslor blev hon tvungen att skriva låttexter.

– En av skådespelarna (Mitja Sirén) har tonsatt dem i något vi kallar "dansbandspunk" tror jag, ha ha. Där vettet tar slut brister de ut i sång.

Fakta: "M/S Tiamantti"

Var: Dramaten i Stockholm.

Vad: "M/S Tiamantti" av Nina Wähä.

När: Urpremiär 15 april.

Regi: Anna Takanen som först bad Nina Wähä att dramatisera romanen "Testamente". I stället skrev hon en ny pjäs.

Med: Kicki Bramberg, Thérèse Brunnander, Thora Möller Jensen, Tanja Lorentzon, Jarmo Mäkinen, Sofia Pekkari, Mitja Sirén och Birthe Wingren. Mitja Sirén har även komponerat musiken.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons