Annons
Kultur

Författaren Fay Weldon död

Litteratur • Publicerad 4 januari 2023
Författaren Fay Weldon har dött, 91 år gammal.Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB/TT

Den brittiska författaren Fay Weldon är död, skriver The Guardian. Hon är mest känd för sin roman "En hondjävuls liv och lustar" som kom ut i Storbritannien 1983.

Fay Weldon ligger bakom ett antal romaner, tv-dramer, pjäser och noveller under mer än fem aktiva decennier. Hon blev 91 år.

Annons

I mer än 30 romaner skildrar Fay Weldon ett liv som formats av klassamhället och den sexuella revolutionen. De bottnar ofta i kvinnors svårigheter att få ett drägligt liv i ett mansdominerat samhälle. Som manusförfattare för teaterscenen och tv gjorde hon sig känd för sin skarpa dialog, en svidande kvickhet och satirisk energi, skriver tidningen.

"En hondjävuls liv och lustar" har dramatiserats både som tv-serie och film. I den amerikanska filmatiseringen från 1989 spelar både Meryl Streep och Roseanne Barr huvudroller.

Den brittiska författaren Jenny Colgan twittrade efter nyheten om Fay Weldons död: Hon var "formidabel och svår och underbar och mycket trevlig mot mig samt fantastisk", skriver den yngre kollegan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons