GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Författaren Vita Andersen är död

Litteratur • Publicerad 20 juli 2021
Den danska författaren Vita Andersen är död. Hon debuterade 1977 med diktsamlingen "Trygghetsnarkomaner" och fick stor uppmärksamhet i Sverige för novellsamlingen "Håll käften och var söt" (1978). Arkivbild.
Den danska författaren Vita Andersen är död. Hon debuterade 1977 med diktsamlingen "Trygghetsnarkomaner" och fick stor uppmärksamhet i Sverige för novellsamlingen "Håll käften och var söt" (1978). Arkivbild.
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix /TT

Författaren och poeten Vita Andersen har avlidit – 78 år gammal. Det rapporterar Ritzau

Vita Andersen debuterade 1977. Sedan dess har hon vunnit många priser, inklusive De Gyldne Laurbær.

Detta konstateras av förlaget Gutkind på tisdag i ett pressmeddelande.

"Med Vita Andersen har dansk litteratur tappat en stor och betydelsefull författare. Hennes arbete kommer att leva vidare i det inflytande det har haft på yngre författares verk och hos många läsare", skriver Gutkinds förlagschef Jacob Søndergaard i tillkännagivandet.

Vita Andersen debuterade 1977 med diktsamlingen "Trygghetsnarkomaner".

Den är skriven som rimprosa utan rim och handlar om en kvinna som försummades som barn och letar efter kärlek i vuxen ålder.

Förlagschef Jacob Søndergaard menar att boken och dess genomslag är jämförbar med Yahya Hassans genombrottsbok. Första upplagan sålde slut på bara 20 minuter och Andersen nådde så småningom försäljningsrekord i genren.

2020 gavs Andersens novellsamling "Håll käften och var söt" (1978) ut i nyutgåva. Då skrev DN:s Maria Schottenius bland annat "Det är så suveränt skrivet. Precisionen i detaljerna, i de klaustrofobiska miljöerna, i de riskabla känslorna."

Andersen nominerades till Nordiska rådets pris för den självbiografiska romanen "Indigo" som kom ut 2017, och som gjorde gällande att innehållet i hennes tidigare verk varit självupplevt.

Hon lämnar två döttrar och en son efter sig.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.