Annons
Kultur

Författarförbundet i upprop för Belarus

Litteratur • Publicerad 18 augusti 2021
Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll. Arkivbild
Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll. ArkivbildFoto: Henrik Montgomery/TT

Sveriges Författarförbund reagerar nu starkt på uppgifter om att existensen för deras systerorganisation i Belarus är hotad.

Det oberoende belarusiska författarförbundet UBW fick på tisdagen ett brev från landets högsta domstol, där det anges att domstolen den 24 augusti ska utreda frågan om "likvidering av författarförbundet som juridisk organisation". Begäran kommer från justitiedepartementet.

Annons

"Vi ser med fasa på hur fler och fler av våra kollegor kommer att tystas och försvinna. Därför kräver vi ett omedelbart slut på alla former av förföljelser gentemot UBW, enskilda författare och andra belarusier som värnar demokrati i landet", säger Grethe Rottböll, ordförande för Sveriges Författarförbund, i ett pressmeddelande.

Författare och journalister är några av de grupper som är särskilt påpassade av regimen, och flera kulturarbetare har gripits sedan det senaste presidentvalet 2020.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons