Annons
Kultur

Fossiler vittrar sönder på museerna

Kultur • Publicerad 9 januari 2022
Fossiler vittrar bort på landets museer. Bilden är tagen på Evolutionsmuseet i Uppsala, där bortglömda lådor med fossila delar av dinosaurier och däggdjur från 1920-talets Kina öppnades 2011. Arkivbild.
Fossiler vittrar bort på landets museer. Bilden är tagen på Evolutionsmuseet i Uppsala, där bortglömda lådor med fossila delar av dinosaurier och däggdjur från 1920-talets Kina öppnades 2011. Arkivbild.Foto: Jessica Gow / TT

Fossiler spricker och smulas sönder på landets museer. Enligt SVT:s Kulturnyheterna är en stor andel av museerna med naturhistoriska föremål i akut behov av ökade resurser för att kunna bevara bland annat mammutbetar och dinosaurieben.

Kulturnyheterna hänvisar till en enkät gjord av Artdatabanken som visar att sex av tio museer inte klarar av att ta hand om naturhistoriska föremål. Det rör sig om allt från tusentals till miljontals år gamla biologiska föremål som vittrar sönder, delvis beroende på undermåligt inomhusklimat och den fysiska hanteringen av fossilerna.

Annons

Men grundproblemet, menar Lars Werdelin, vertebratpaleontolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, är omfattande personalbrist. Fossilsamlingarna på hans museum växer snabbare än antalet anställda.

– Det här är allvarligt. Det är vårt kulturarv vi pratar om, vi kan inte låta det förgås. Det är inte rimligt att vi ska låta det förstöras på något vis när vi vet lösningen, ökade resurser, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons