Annons
Kultur

Fotografiska får miljonbelopp i krisstöd

Fotografiska i Stockholm samt ljus- och scenutrustningsföretaget Woodlite får mest, drygt 4 miljoner kronor, när Kulturrådet fördelar den andra omgången av höstens krisstöd. Nu som ett särskilt verksamhetsbidrag för att kulturens aktörer ska överleva.
Kultur • Publicerad 10 december 2020
Under vårens pandemistängning ställde Fotografiska i Stockholm ut fotografer som Chen Man i busskurer. Arkivbilder.Foto: Fredrik Sandberg/TT

2 215 aktörer hade tillsammans ansökt om 1,5 miljarder kronor. Drygt två tredjedelar av de sökande får nu dela på de 440 miljoner som finns avsatta. Musikbranschen dominerar både bland ansökningar och beviljade medel.

– Det här är pengar som kommer före jul, många kommer att överleva ytterligare ett tag tack var det här stödet som även omfattar tekniker och andra underleverantörer som är väsentliga för kulturlivet, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin.

Smittsäkra evenemang

Annons

De tidigare krisstöden har gällt uteblivna inkomster för inställda arrangemang. De nu beviljade pengarna ges i stället som ett tillfälligt verksamhetsstöd eller som projektbidrag. Allt för att stötta den kulturella infrastrukturen som drabbas hårt av de publikrestriktioner som råder under pandemin. Vissa aktörer har också fått pengar beviljade för att kunna arrangera smittsäkra evenemang.

255 aktörer av dem som i förra veckan fick krisstöd för inkomstbortfall har även beviljats pengar i den andra omgången, däribland Junibacken, Fotografiska, Lorensbergsteatern, Maximteatern och Pustervik Kultur AB. Högsta möjliga belopp för båda stöden tillsammans är 5 miljoner kronor.

"Desperation och hopplöshet"

Flera sökande vittnar om "desperation och hopplöshet" efter månader av stor ekonomisk osäkerhet, berättar Kajsa Ravin.

– Det som är tydligt är ju att behoven är mycket större än de medel som finns tillgängliga. Vi ser ett behov av fortsatt krisstödshantering även under 2021. Jag tror inte att det här är den sista omgången.

Efter att regeringen införde gränsen åtta personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar har kulturminister Amanda Lind (MP) sagt att regeringen ska se över möjligheten till ytterligare krisstöd.

Fakta: Statligt krisstöd

Kulturrådets andra omgång av statligt krisstöd ges som ett tillfälligt eller förstärkt verksamhetsstöd, som projektstöd, eller som ersättning för inställd internationell verksamhet. För första gången ges pengar(knappt 30 procent) till ljud- och ljusföretag samt andra underleverantörer som är avgörande för att kulturlivet ska kunna verka.

Totalt 1 465 aktörer delar på cirka 440 miljoner kronor. De som beviljats krisstöd kommer från hela landet, även om en majoritet har sin bas i storstadsregionerna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons