Kultur

Från i stort sett inget till framgång – självbiografi som ger hopp

Dragomir ”Gago” Mrsics självbiografi ”Där jag kommer ifrån” är en riktigt bra bok om hur självkännedom och medvetna livsval kan förändra ett liv. Det menar kulturskribenten Jimmy Vulovic.
Bokrecension • Publicerad 14 januari 2022
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Dragomir Mrsic har skrivit sin självbiografi tillsammans med Theodor Lundgren.
Dragomir Mrsic har skrivit sin självbiografi tillsammans med Theodor Lundgren.Foto: Maria Östlin
Självbiografi

Dragomir Mrsic & Theodor Lundgren

”Där jag kommer ifrån”

(Forum)

Vi känner honom nog främst som en tuff men ändå charmig och innerst inne snäll gangster i filmer. Den stenhårde Mrado Slovovic i ”Snabba cash” från 2010 är ett exempel på den typ av roll som Dragomir Mrsic har gestaltat, en hårding som inte backar för något eller någon.

Men med självbiografin ”Där jag kommer ifrån”, som har skrivits tillsammans med Theodor Lundgren, låter han oss se människan under den hårda ytan.

När jag bedömer en människas karaktär jämför jag alltid hur personen är med hur den var. Skillnaden mellan hur människan var och hur den blev ger en bra bild av personen. De val som gjorde livsresan möjlig är nämligen talande. Dragomir Mrsics karaktär och resa är minst sagt fascinerande. Hans exempel visar att vägen från ortens första invandrarbarnsgeneration till storfilmer i Hollywood är lång, men inte omöjlig.

”Mellan raderna ser jag att förmågan till självreflektion räddade Dragomir Mrsic.”
Jimmy Vulovic, recensent

Självbiografins allra starkaste sida är hoppet. Det inger nämligen hopp då man ser att en människa genom medvetna livsval kan ta sig från i stort sett ingenting i en värld full av brott och straff till självkännedomens frihet.

Mellan raderna ser jag att förmågan till självreflektion räddade Dragomir Mrsic. Och om jag skulle önska något mer av boken så är det mer om hur självkännedomen växte och mindre om rånkuppernas planering och genomförande. I övrigt, jako dobra knjiga.

Jimmy VulovicSkicka e-post