Annons
Kultur

Från kriget till Melodifestivalen

För mindre än ett år sedan flydde hon när Ryssland invaderade hemlandet Ukraina – i helgen tävlar den nu 18-åriga Maria Sur i svenska Melodifestivalen.
– Jag ska berätta vad jag har gått igenom, säger hon.
Melodifestivalen • Publicerad 8 februari 2023
Den ukrainska sångerskan Maria Sur flydde till Sverige när kriget bröt ut. Nu deltar hon i Melodifestivalen med bidraget "Never give up".Foto: Jessica Gow/TT
Nu deltar Maria Sur i Melodifestivalen med bidraget "Never give up". "Låten handlar om mig", säger hon.Foto: Jessica Gow/TT
Maria Surs pappa blev kvar i Ukraina när hon flydde. "Han anmälde sig till försvaret, men de accepterade honom inte på grund av hans hälsoproblem. För mig var det bara bra. Jag var inte glad när han anmälde sig som frivillig", säger hon.Foto: Jessica Gow/TT
Ibland känns tillvaron efter flykten tuff, berättar Maria Sur. "Men musiken läker mig. Den hjälper mig att inte ge upp."Foto: Jessica Gow/TT
Många ukrainare hör av sig på sociala medier för att stötta henne, berättar Maria Sur. "Om jag skulle gå vidare och vinna så skulle jag representera två länder", säger hon.Foto: Jessica Gow/TT

På lördag kliver ukrainska Maria Sur ut på scenen i Saab Arena i Linköping inför flera miljoner svenska tv-tittare.

– Jag längtar så mycket efter att få stå på scenen och uppträda, säger Maria Sur till TT.

Annons

Hon sitter på ett skivbolagskontor i Stockholm och det är en vecka kvar till den andra deltävlingen. Maria Sur pratar engelska. Svenska talar hon "pyttelite" än så länge, även om hon förstår det mesta som sägs.

Det är mindre än ett år sedan som hon bodde med sina föräldrar i Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. Då hade hon som 17-åring precis varit med i ukrainska "The voice" och var redo att ta sina första steg i artistkarriären.

I stället kom den ryska invasionen den 24 februari.

Några dagar efter krigsutbrottet rasade strider i utkanterna av hemstaden. Maria och mamman flydde till Polen, sedan vidare till Sverige där hennes moster bor sedan flera år. Pappan blev kvar i Ukraina.

Googlade artister

Det var en uppslitande tid och Maria Sur grät mycket, berättar hon. Men även om kriget hade slagit tillvaron i spillror tänkte hon inte överge artistdrömmarna.

Med hjälp av Google letade hon sig fram till artister och andra viktiga personer i den svenska musikbranschen, och tog kontakt med dem.

Bara en svarade – Sarah Dawn Finer. Men med hennes hjälp fick Maria Sur plats som en av artisterna vid insamlingsgalan "Hela Sverige skramlar för Ukraina". Där stal hon showen med en version av Destiny's Childs "Survivor". Skivbolagsjätten Warner fick upp ögonen och nu har hon en musikkarriär i Sverige.

– Det är en galen historia. Det är svårt att förklara, det är som att jag läser en bok om mitt eget liv. Den har två sidor. Den ena är väldigt sorglig och den andra är fantastisk, säger hon.

"Musiken läker"

Nu försöker hon att hålla sig så upptagen som möjligt med artisteriet och med studierna – hon pluggar på distans i Ukraina parallellt med svenska skolan. Livet i Sverige är bra, intygar hon, men emellanåt känns tillvaron svår.

– Ibland får jag sammanbrott på grund av situationen i mitt hemland och med min pappa. Det är svårt att vara ifrån varandra, säger hon.

Annons

– Men musiken läker mig. Den hjälper mig att inte ge upp och den hindrar mig från att bara sitta och tänka på dåliga saker, fortsätter hon.

Hon pratar med sin pappa nästan varje dag. I alla fall när det finns el och internet.

– Han är så stolt över mig. Han är nog mitt största fan, säger hon.

Dessutom kommer det stöd från många fans i Ukraina, berättar hon.

– Det är många som är imponerade över att jag ska vara med i Mello. Jag har min ukrainska identitet och om jag skulle gå vidare och vinna så skulle jag representera två länder. Jag har både Ukraina och Sverige i mitt hjärta.

"Handlar om mig"

Låten i Melodifestivalen heter "Never give up". Den är skriven av Anderz Wrethov och Laurell Barker och är en ballad om att fortsätta kämpa för sina drömmar även om livet är svårt och jobbiga saker händer. Hon tycker att den passar henne perfekt.

– Jag är så glad och tacksam för att jag har den här låten. Den handlar verkligen om mig och om min resa. Den blir som en historia för folk där jag ska visa mina innersta känslor och berätta vad jag har gått igenom.

Drömmarna om att stå på scen har hon haft sedan hon var i åttaårsåldern. Föräldrarna är inte särskilt musikaliska och artisteri var inget hon hade tänkt på, men när hon råkade se en konsert tillsammans med sin mamma hände något.

– Det var några barn i min ålder som sjöng och dansade på en scen och plötsligt var det som att det bara slog mig i huvudet. Jag sade till mamma, "okej, jag ska bli en sångerska". Efter det visste jag precis vad jag ville göra.

Fakta: Maria Sur

Är 18 år och bor sedan mars förra året i Stockholm med sin mamma sedan de tvingades fly från kriget. Har deltagit i tv-talangjakten "The voice" i Ukraina. I Sverige har hon bland annat varit med i insamlingsgalan "Hela Sverige skramlar för Ukraina" och i "Lotta på Liseberg".

Inspireras av: Många, bland andra Beyoncé, Rihanna, Dua Lipa, Ariana Grande och Christina Aguilera. Bland de svenska favoriterna finns Loreen och Cornelia Jakobs.

Aktuell med: Sjunger bidraget "Never give up" i Melodifestivalens andra deltävling i Linlöping.

Fakta: Maria Sur

1. "All my life (where have you been)" – Wiktoria

099-908 01 (9:90 kronor per röst, varav 9:20 kronor går till Radiohjälpen)

099-208 01 (3:60 kronor per röst)

2. "Comfortable" – Eden

099-908 02 (9:90 kronor per röst, varav 9:20 kronor går till Radiohjälpen)

099-208 03 (3:60 kronor per röst)

3. "Grytan" – Uje Brandelius

099-908 03 (9:90 kronor per röst, varav 9:20 kronor går till Radiohjälpen)

099-208 03 (3:60 kronor per röst)

4. "On my way" – Panetoz

099-908 04 (9:90 kronor per röst, varav 9:20 kronor går till Radiohjälpen)

099-208 04 (3:60 kronor per röst)

5. "Now I know" – Tennessee Tears

099-908 05 (9:90 kronor per röst, varav 9:20 kronor går till Radiohjälpen)

099-208 05 (3:60 kronor per röst)

6. "Never give up" – Maria Sur

099-908 06 (9:90 kronor per röst, varav 9:20 kronor går till Radiohjälpen)

099-208 06 (3:60 kronor per röst)

7. "Mer av dig" – Theoz

099-908 07 (9:90 kronor per röst, varav 9:20 kronor går till Radiohjälpen)

099-208 07 (3:60 kronor per röst)

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons