GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Frihetspennan till Göran Greider

Journalisten och författaren Göran Greider är årets mottagare av Torgny Segerstedts frihetspenna.
Kultur • Publicerad 20 september 2022
Journalisten och författaren Göran Greider. Arkivbild.
Journalisten och författaren Göran Greider. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Han får utmärkelsen för att han "i fyra decennier, med stor publicistisk bredd, varit en lugn, rättrådig, ställningstagande – och folkkär – röst i det offentliga samtalet, en motsångare som klokt och solidariskt avläser samhället i såväl värld som stad och stugland", som motiveringen lyder.

Göran Greider är sedan 1999 chefredaktör för Dala-Demokraten, men medverkar också regelbundet i andra medier. Som författare debuterade han 1981 med Vid fönstret slår ensamheten ut – den första i en lång rad diktsamlingar.

Frihetspennan har delats ut av Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne sedan 1996. Bland tidigare pristagare finns bland andra Gellert Tamas, Cecilia Uddén, Åsne Seierstad och Hédi Fried. Årets utmärkelse delas ut den 9 november i Göteborg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.