Annons
Kultur

George Clooney: Ångerkänslor är som cancer

I George Clooneys film "Midnight sky" har miljöförstöringen gått så långt att människan tvingas leta efter andra tillflyktsorter i rymden. Den amerikanske skådespelaren beskriver Netflixfilmen som en berättelse om sorg – och menar att termen science fiction är överspelad.
Film • Publicerad 6 januari 2021
George Clooney har både regisserat och spelar huvudrollen i Netflixfilmen "Midnight sky". Arkivbild.
George Clooney har både regisserat och spelar huvudrollen i Netflixfilmen "Midnight sky". Arkivbild.Foto: Alastair Grant
George Clooney tillsammans med Caoilinn Springall i "Midnight sky". Pressbild.
George Clooney tillsammans med Caoilinn Springall i "Midnight sky". Pressbild.Foto: Philippe Antonello
George och Amal Clooney gifte sig 2014. Hon är advokat, människorättsaktivist och författare. Arkivbild.
George och Amal Clooney gifte sig 2014. Hon är advokat, människorättsaktivist och författare. Arkivbild.Foto: Jordan Strauss

– Den globala uppvärmningen är det som oroar mig mest, vi förstör planeten. Om inget görs, om vi fortsätter att ignorera alla fakta, kommer vi att hamna i det som skildras i ”Midnight sky”. Men jag tror inte att det kommer att hända. Jag är optimist. Jag är realist men optimist, säger han till TT i en intervju via Zoom.

I ”Midnight sky”, som ligger ute på Netflix sedan julhelgen, spelar Clooney Augustine, en forskare som befinner sig på en forskningsstation i Antarktis. Miljöförstöringen är så stor att de människor som överlevt måste bo i underjorden, samtidigt som astronauter undersöker om det finns möjlighet att bo på en annan, avlägsen, planet.

Annons

Antarktis är ett av de få områden dit förstörelsen ännu inte har nått. Augustine hittar en liten flicka, som har blivit kvar sedan en samling människor lämnat Antarktis, och försöker samtidigt förmedla till ett rymdskepp, som är på väg tillbaka till Jorden, att de nog gör bäst i att försöka vända om.

– För mig är det en berättelse om sorg, och om förlust och om upprättelse. Jag ville göra en meditativ film, med lite dialog, och där musiken skulle vara delaktig i att berätta storyn. Tystnad och stillhet, det var viktigt. Man får inte fastna i en känsla av ånger. Jag känner sådana som är äldre än jag – och då är man gammal – som hela sitt liv har levt med ångerkänslor. Det är fruktansvärt, det är som en cancer, det äter upp dig inifrån.

Förskräckt över miljöpåverkan

Stora delar av inspelningen av "Midnight sky" gjordes på Island, bland annat på toppen av en glaciär. Vid vissa tillfällen sjönk temperaturen till omkring 40 minusgrader. Clooney är märkbart imponerad av Island – men också förskräckt över hur tydligt miljöpåverkan syns i landet.

– Åk dit eller till Maldiverna. Där har du länder som ligger i frontlinjen när det gäller miljöförstöring. Island är fantastiskt vackert, men det är skrämmande att se hur uppvärmningen påverkar landet.

Filmen utspelas i framtiden och kallas science fiction, men Clooney menar att det den handlar om tyvärr numera är mer science reality än fiction.

– Jag har ju tidigare gjort sci fi-filmer som ”Solaris” och ”Gravity”. Jag har lärt mig av dem. Och kungen över alla i genren är ”2001”. Den håller fortfarande.

Gick ned tio kilo

Inför inspelningen av ”Midnight sky” var George Clooney tvungen att gå ner mer än tio kilo – och det var inte lätt.

– Jag hade tillbringar sommaren i Italien, och all den där pastan gör det inte lätt att gå ner i vikt, konstaterar han.

– Och sedan var jag tvungen att raka huvudet, och jag blev väldigt störd över att se hur långa mina ögonbryn blev.

Att den 59-årige skådespelaren numera är en stadgad tvåbarnspappa har förändrat hans privatliv – men inte hans syn på politiken och världen.

Annons

– Jag har de åsikter jag alltid har haft. Att jag nu har en underbar fru och två små "dumskallar" har inte förändrat det. Jag tror på demokrati och på att vi måste skydda den värld vi lever i, att ha en familj är bra, men det har inte förändrat mina åsikter eller hur jag ser på världen, säger han.

Clooney ser fram emot den 20 januari när Joe Biden svärs in som USA:s president.

– Då får vi en president som inte ser journalister som fiender, som inte fängslar små barn, som inte sätter det egna landet först. Biden är den klart rätte mannen just nu.

Rättad: I en tidigare version fick Clooneys rollkaraktär felaktigt namn.

Fakta: George Clooney

Ålder: 59 år.

Familj: Hustrun Amal, tvillingarna Alexander och Ella.

Bor: I New York, London och vid Gardasjön.

Yrke: Skådespelare, regissör.

Aktuell med: Filmen ”Midnight sky” på Netflix, Clooney har regisserat och spelar huvudrollen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons