Annons
Kultur

Glittrig yta och sjaskig verklighet i Gahnes första roman

Journalisten och matskribenten Mia Gahne kommer här med sin första roman. Den utspelar sig i New York och är tänkt som en del i en serie om nutidsliv i storstaden – city life.
Litteratur • Publicerad 7 december 2020
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Mia Gahne är aktuell med sin första roman.
Mia Gahne är aktuell med sin första roman.Foto: Cari Stahler
Roman

Sofias jävla verklighet (city life #1)

Författare: Mia Gahne

Förlag: Historiska media

Vi möter Sofia från Sverige med skådespelardrömmar och ett osäkert jobb på en restaurang, hennes två rumskompisar Mimmi och David, som också hankar sig fram på osäkra jobb. Alla vill de bli något, men till vilket pris? I utkanten finns Sofias framgångsrika bloggande/vloggande syster – och en del sexfixerade män.

Jag tycker det här var en intressant läsning och funderar en del på själva genretillhörigheten. Bokens skrivsätt, beskrivning och karaktärer är som hämtade ur 1980-talets FLN-litteratur (flärd, lidelse, njutning) – innan själva flärden sätter in. Poängen är att det inte är så flärdfullt, karaktärerna står vid sidan om och tittar på den värld de skulle vilja vore deras. Istället skildras en sjaskig värld fylld av smutsiga underkläder på golvet, skitiga kläder, knark och fylla. De utförliga sexskildringarna är däremot gemensamt, men här också med en mörk sida av utnyttjande.

Annons

Så: en intressant blandning av underhållningslitteraturens skrivsätt och en intressant nutidshistoria som jag gärna någon gång skulle vilja se berättad på annat sätt. Kanske av denna författare.

Mia Gahne – Sofias jävla verklighet
Mia Gahne – Sofias jävla verklighetFoto: Pressbild
Maria EhrenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons