Kultur

Gormans bok plockas bort på skola: "Bedrövad"

Litteratur • Publicerad 24 maj 2023
Poeten Amanda Gorman läste en uppmärksammad dikt vid Joe Bidens installation som president. Arkivbild.
Poeten Amanda Gorman läste en uppmärksammad dikt vid Joe Bidens installation som president. Arkivbild.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Amanda Gorman väckte internationell uppmärksamhet när hon läste sin dikt "The hill we climb" vid installationen av president Joe Biden. Nu har poesisamlingen där dikten ingår plockats bort från ett skolbibliotek i Florida, vilket gör poeten "bedrövad", skriver hon på Twitter.

"Jag är helt bedrövad. Efter en förälders klagomål har 'The hill we climb' förbjudits och plockats bort på en grundskola", skriver hon.

Den förälder som klagat hävdar att innehållet inte är "utbildande" och att innehållet är "hatiskt". På den blankett föräldern har fyllt i har dessutom programledaren Oprah Winfrey angivits som författare till poesisamlingen, enligt The Wrap.

Förutom Amanda Gormans bok plockades tre andra böcker bort, bland dem en som rör svartas historia i USA, en om den svarta poeten Langston Hughes och en om Kubas historia.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.