Annons
Kultur

Grammygalan utökar antalet priser

Amerikanska Recording Academy, som ligger bakom den årliga utdelningen av Grammystatyetter, lägger till nya priskategorier som bland annat inkluderar årets låtskrivare.
Musik • Publicerad 9 juni 2022
Olivia Rodrigo gick hem med tre grammystatyetter vid årets gala i Las Vegas. Arkivbild.
Olivia Rodrigo gick hem med tre grammystatyetter vid årets gala i Las Vegas. Arkivbild.Foto: John Locher/AP

Det nya låtskrivarpriset ska tilldelas "den mest produktiva icke-uppträdande och icke-producerande låtskrivaren för en mängd nya verk under året". Låtskrivaren måste ha gjort minst fem låtar där vederbörande endast är krediterad som låtskrivare eller medförfattare.

Någon som skriver sin egen musik och spelar in den kommer alltså inte på fråga för det här priset. Kategorin tar därmed ett annat grepp än årets låt, som belönar låtskrivaren eller låtskrivarna som skrivit texten eller melodierna till en låt.

Annons

– Låtskrivare är hjärtat i vår verksamhet och bransch. Vi vill lyfta fram hantverket som det innebär att skriva låtar professionellt för artister, säger Recording Academys vd Harvey Mason jr till nyhetsbyrån AP.

Även den låt som under året bäst stått för social förändring ska belönas. Priset ska baseras på lyrik som tar upp en aktuell social fråga och främjar "förståelse, fredsbyggande och empati."

– Det är alltid rätt tillfälle att erkänna musik som förändrar världen. De här låtarna är viktiga och kraftfulla, säger Harvey Mason jr.

Andra nya kategorier är bästa poesialbum med talat ord, alternativt musikuppträdande, Americana (folkmusik), musikframträdande samt musik för videospel och andra interaktiva medier.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons