Annons
Kultur

Grannar i lyxbostäder får rätt mot Tate Modern

Konst • Publicerad 1 februari 2023
Från en utsiktsplattform på Tate Modern kan besökarna se in i fyra lyxlägenheter med glasväggar. Arkivbild.
Från en utsiktsplattform på Tate Modern kan besökarna se in i fyra lyxlägenheter med glasväggar. Arkivbild.Foto: Joel Ryan/AP/TT

Även människor i engelska lyxlägenheter med glasväggar har rätt till ett privatliv i avskildhet. Det slår Högsta domstolen i Storbritannien fast efter en långdragen tvist mellan några boende och konstmuseet Tate Modern i London. Domstolen menar att museets utsiktsplattform får grannarna i fyra lägenheter med glasväggar att känna sig som djur på ett zoo, vilket hindrar den vardagliga njutningen i hemmet.

Domare George Leggat framhåller att museets utsiktsplattform besöks av hundratusentals människor varje år som ofta tar bilder av lägenheternas interiörer och dessutom postar bilderna i sociala medier. Högsta domstolen går därmed emot tidigare och lägre rättsinstanser.

Museets företrädare har i sin tur tyckt att grannarna kan värna sitt privatliv med hjälp av persienner eller gardiner.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons