Annons
Kultur

Film om seriemördare vinner Guldpalmen

Den franska filmen "Titane" tilldelas Guldpalmen på årets filmfestival i Cannes. Det avslöjade juryns ordförande Spike Lee av misstag redan i inledningen av prisceremonin.
Film • Publicerad 17 juli 2021
Vincent Lindon, regissören Julia Ducournau och huvudrollsinnehavaren Agathe Rousselle vid premiären av skräckfilmen "Titane" på filmfestivalen i Cannes.
Vincent Lindon, regissören Julia Ducournau och huvudrollsinnehavaren Agathe Rousselle vid premiären av skräckfilmen "Titane" på filmfestivalen i Cannes.Foto: Brynn Anderson/AP/TT
Cannesjuryns ordförande Spike Lee flankeras av Maggie Gyllenhaal, Melanie Laurent och Jessica Hausner vid premiären av öppningsfilmen "Annette".
Cannesjuryns ordförande Spike Lee flankeras av Maggie Gyllenhaal, Melanie Laurent och Jessica Hausner vid premiären av öppningsfilmen "Annette".Foto: Brynn Anderson/AP
Leos Carax vann priset som för bästa regi för musikalfilmen "Annette". Här tillsamamns med huvudrollsinnehavarna Adam Driver och Marion Cotillard.
Leos Carax vann priset som för bästa regi för musikalfilmen "Annette". Här tillsamamns med huvudrollsinnehavarna Adam Driver och Marion Cotillard.Foto: Brynn Anderson/AP

Det var ingen av de stora av förhandsfavoriterna som kammade hem det mest prestigefyllda priset. I stället föll valet på den franska regissören Julia Ducournaus djärva skräckdrama "Titane".

Filmen har beskrivits som en mardrömslik blandning av komik, sex, våld, psykedelisk belysning och bultande musik.

Annons

Rollen som ordförande i Cannes jury har i år axlats av Spike Lee och för första gången har den bestått av fler kvinnliga än manliga medlemmar, däribland skådespelaren Maggie Gyllenhaal, regissören Jessica Hauser och sångerskan Mylene Farmer.

Men när de tunga priserna skulle delas ut vid avslutningsceremonin gick det inte helt som på räls. I stället för att läsa upp vinnaren av priset bästa skådespelare råkade Lee i stället avslöja vem som tilldelats Guldpalmen.

Norska fick pris

Priset för bästa kvinnliga skådespelare gick till norska Renate Reinsve för hennes roll i Joachim Triers "Världens värsta människa".

I sidokategorin Un certain regard, där mer nyskapande verk tävlar, vann Kira Kovalenkos ryska drama "Razzhimaya Kulaki" ("Unclenching the Fists") första pris. Juryns pris tilldelas Sebastian Meises "Grosse Freiheit" ("Great Freedom").

Förra året ställdes filmfestivalen i Cannes in på grund av corona och någon Guldpalm – ett pris som i filmvärlden anses vara ett av de största – delades aldrig ut.

Därför har intresset för årets filmgala i den franska semesterorten varit desto större och både kritiker och journalister har rapporterat om en hög kvalitet på den stjärnspäckade tillställningen.

Många stående ovationer

Flera tunga prestigedraman, exempelvis Ryusuke Hamaguchis "Drive my car", Asghar Farhadis "Ghahreman" ("A hero") och Mia Hansen-Løves relationsdrama "Bergman island" har haft premiär.

Men även lesbiska nunnor (Paul Verhoevens "Benedetta"), bedagade porrstjärnor (Sean Bakers "Red rocket") och en lättmetallisk splatterskräck (Julia Ducournaus "Titane") har stått på programmet.

Stående ovationer har varit ett ständigt inslag i rapporteringen från festivalen. Sean Penns "Flag day" fick enligt branschpress en fyra minuter lång, Celine Dion-biografin "Aline" ärades med fem minuter och Wes Andersons journalistkomedi "The french dispatch" – som skulle haft premiär vid förra årets festival – avnjöt nio minuters stående ovation.

Festivalens vinnare

Guldpalmen (första pris): "Titane" av Julia Ducournau

Grand Prix: "A Hero" av Asghar Farhadi och “Compartment No. 6” av Juho Kuosmanen

Juryns pris: "Ahed’s Knee" av Nadav Lapid och “Memoria” av Apichatpong Weerasethakul

Bästa regi: Leos Carox för "Annette"

Bästa manliga skådespelare: Caleb Landry Jones för "Nitram"

Bästa kvinnliga skådespelare: Renate Reinste för "The Worst Person in the World"

Bästa manus: "Drive My Car" av Hamaguchi Ryusuke och Takamasa Oe

Bästa foto: "Murina" av Antoneta Alamat Kusijanovic

Hedersguldpalm: Marco Bellocchio

Bästa kortfilm: "All The Crows In The World" av Tang Yi

Juryns speciella omnämnande – kortfilm: "August Sky" av Jasmin Tenucci

Festivalens vinnare

"Ahed's knee", Nadav Lapid

"Annette", Leos Carax

"Benedetta", Paul Verhoeven

"Bergman island", Mia Hansen-Løve

"Casablanca beats", Nabil Ayouch

"Drive my car", Ryusuke Hamaguchi

"Flag day", Sean Penn

"Ghahreman" ("A hero"), Asghar Farhadi

"La fracture", Catherine Corsini

"France", Bruno Dumont

"The french dispatch", Wes Anderson

"Kupé nr 6", Juho Kuosmanen

"Lingui", Mahamat Saleh Haroun

"Memoria", Apichatpong Weerasethakul

"Nitram", Justin Kurzel

"Les Olympiades" ("Paris, 13th district"), Jacques Audiard

"Petrov's flu", Kirill Serebrennikov

"Red rocket", Sean Baker

"The restless", Joachim Lafosse

"The story of my wife", Ildikó Enyedi

"Three floors", Nanni Moretti

"Titane", Julia Ducournau

"Tout s'est bien passé", François Ozon

"Världens värsta människa", Joachim Trier

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons