Annons
Kultur

Skådespelaren Gunnel Lindblom är död

Skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom har avlidit. Hon medverkade i sex av Ingmar Bergmans klassiska filmer och regisserade själv både teater och film.
Nöje • Publicerad 24 januari 2021
Skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom har avlidit. Arkivbild.
Skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom har avlidit. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson/TT
Gunnel Lindblom hemma i villan i Saltsjöbaden 1964, efter premiären av filmen "Är du inte klok?". Arkivbild.
Gunnel Lindblom hemma i villan i Saltsjöbaden 1964, efter premiären av filmen "Är du inte klok?". Arkivbild.Foto: Gunnar Westerlind/T
Gunnel Lindblom tilldelas en Hedersbagge. Arkivbild.
Gunnel Lindblom tilldelas en Hedersbagge. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Gunnel Lindblom föddes i Göteborg 1931 och utbildade sig vid Göteborgs stadsteater. Filmdebuten kom 1952 i Gustaf Molanders "Kärlek". Efter debuten kontaktades hon av Ingmar Bergman, som bad henne arbeta med honom på Malmö stadsteater.

För den breda allmänheten blev hon ett känt namn 1957, när hon medverkade i två av Bergmans mest uppmärksammade filmer samma år: "Smultronstället" och "Det sjunde inseglet". I den senare spelade hon den namnlösa flickan som slår följe med Max von Sydows riddare Block. Hennes enda replik var "Det är fullbordat".

Annons

Året därpå uppmärksammades hennes insats i Goethes "Faust", också regisserad av Bergman, på Malmö stadsteater.

Sex Bergmanfilmer

Hon spelade i totalt sex Bergmanfilmer. I den sexuellt laddade "Tystnaden" spelar hon Anna, syster till huvudpersonen Ester. Hon har sagt i intervjuer att det var en av hennes mest betydande roller.

– Plötsligt hamnade jag på skandallöp i Tyskland med foto och allt. De var chockade av filmens sexuella frispråkighet. Jag minns att jag blev helt tagen på sängen av reaktionen, danskarna hade ju gjort betydligt mer porraktiga filmer, men eftersom Bergman räknades som seriös så tyckte de att "nu får det vara nog", sade hon i en intervju med Dagens Nyheter 2016.

Lindblom spelade i Mai Zetterlings filmer "Älskande par" (1964) och "Flickorna "(1968). Hon stod även själv bakom kameran och regisserade "Paradistorg" 1977 och "Sanna kvinnor" 1991.

– Jag har aldrig stått på barrikaderna och viftat öppet med någon feministisk flagga, men alltid sökt mig till berättelser om kvinnliga erfarenheter. Egentligen tror jag inte att det finns någon särskild "kvinnlig blick" bakom kameran, det handlar helt om val, vilka historier man väljer att berätta, sade hon i samma DN-intervju.

"Stark och kraftfull"

Gunnel Lindblom spelade Isabella Vanger i Millennium-filmen "Män som hatar kvinnor" 2009. Rollfiguren är en skrämmande matriark som inte tycks bry sig om att hennes man förgripit sig på deras barn.

Skådespelaren Marika Lagercrantz spelade mot Lindblom i filmen och säger att hon beundrade henne.

– Jag tycker att hon var stark och kraftfull, och det fanns en stolthet i henne när hon spelade. Hon var en kvinna som man hade en känsla av att hon bar sin historia på breda höfter, som gjorde mig väldigt förtjust.

Gunnel Lindblom regisserade närmare 30 uppsättningar på Dramaten.

– Hon var på Dramaten sedan 1968 och regidebuterade 1973. Hon spelade senast i "Oidipus/Antigone" 2017, säger Lena Törner vid Dramatens pressavdelning till TT.

Annons

2002 tilldelades Gunnel Lindblom Hedersbaggen på Guldbaggegalan för sin insats som skådespelare i film. Hon fick utmärkelsen Stockholm Achievement Award på Stockholms filmfestival 2018.

Hon avled efter en tids sjukdom natten till söndag. Familjen har bett om respekt, lugn och ro. Gunnel Lindblom blev 89 år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons