GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Halland har fått sin egen litteraturkarta

Kultur • Publicerad 23 november 2022
Poeten Elsa Grave bosatte sig i tegelvillan Blomstervången i Halmstad. Arkivbild.
Poeten Elsa Grave bosatte sig i tegelvillan Blomstervången i Halmstad. Arkivbild.Foto: Anders Holmström / TT

Poeterna Elsa Grave och Sonja Åkesson – som båda bodde i Halmstad under delar av sina liv – är självklara inslag när Litteraturkartan.se nu sjösätter det litterära Halland.

Den nyfikne kan klicka sig fram på kartan och läsa om fler kända Hallandsförfattare men också få lära sig sådant som varför orten Skrea heter just så, samt läsa utdrag ur godsherren Peter von Möllers "Rimmerier" från 1871.

Lanseringen är resultatet av ett samarbete mellan Litteraturbanken och Region Halland.

Sedan tidigare finns även Bohuslän, Dalsland, Östergötland och Blekinge på Litteraturkartan.se. Härnäst väntar Göteborg och Värmland. Själva syftet är att lyfta fram olika kopplingar mellan platser, litteratur och kulturarv.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.