Annons
Kultur

Han är Sveriges ansikte på Berlinfestivalen

Sveriges ansikte utåt vid årets filmfestival i Berlin: Milad Alami. Hans film "Motståndaren" visas i den prestigefyllda sidosektionen Panorama, där de lite mer provokativa titlarna ofta dyker upp.
– Efter protesterna i Iran har min film vuxit, den kommer att få en annan slagkraft, säger Alami till TT.
Film • Publicerad 14 februari 2023
Milad Alami (mitten) tillsammans med skådespelarna Marall Nasiri och Ardalan Esmaili under Svenska filminstitutets presentation av vårens filmer. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl / TT
Payman Maadi spelar huvudrollen i "Motståndaren". Pressbild.Foto: Triart Film

Milad Alami kom själv som barn till Sverige som flykting från Iran, och minnena från det har kommit att prägla filmen.

Den handlar om Iman, som med sin familj har flytt från Iran till Sverige. Exakt varför han tvingades fly berättas gradvis under filmens gång, och ska inte avslöjas här. I hemlandet var Iman en känd brottare, och han tar nu upp sporten i den lilla norrländska ort där deras flyktförläggning ligger, samtidigt som det blir alltmer uppenbart att något är fel i relationen mellan Iman och hans hustru.

Annons

– När vi kom till Sverige i slutet av 80-talet hamnade vi på en flyktingförläggning långt uppe i Norrland, och när jag fick idén till den här filmen ville jag utnyttja kunskaperna och minnena från detta, säger Milad Alami, som numera mest bor i Köpenhamn. Hans första långfilm, ”Charmören”, var en dansk produktion.

"En sorts noir"

Minnena från tiden vid flyktingförläggningen var lätta att plocka fram som inspiration.

– Både känslorna, det visuella, och livet och minnena, är därifrån. Den kalla platsen, mörkret, jag har lekt med tanken att detta är en sorts noir, där man ska gissa vem huvudkaraktären är. Och eftersom det är min första svenska långfilm platsade det bra där.

Brottningsscenerna är många, och skådespelarna tränade i månader för att både bygga upp kroppen och för att lära sig brottning.

– Till och med de riktiga brottarna var imponerade, säger Milad Alami och berättar att brottning är Irans nationalsport.

– Jag ville jobba med det på ett sätt som inte var stereotypiskt. Jag gjorde massor av research, jag gick på matcher, på träningar.

För Milad Alami är budskapet frihet, och han säger att filmen aldrig kommer att visas officiellt i Iran, att regimen kommer att hata den.

– Men den kommer ändå att ses i Iran när den kommer på streaming.

Känd iransk skådespelare

Huvudrollen spelas av Payman Maadi, en av Irans internationellt mest kända skådespelare, som bland annat har medverkat i flera av Asghar Farhadis filmer.

– Det gör också att det kommer att finnas ett sug efter att få se den i Iran.

Annons

Under vistelsen i Berlin kommer Milad Alami att möta flera andra filmskapare med rötterna i Iran och delta i diskussioner om situationen i det gamla hemlandet.

Tilläggas bör att Alami inte är den enda svensken i Berlin i år. Gizem Erdogan är på plats som årets svenska Shooting star, men hon representeras inte av någon specifik film, och Alexander Karim är på festivalen för att prata om den kommande tv-serien "The swarm".

Fakta: Milad Alami

Ålder: 40 år.

Bor: I Köpenhamn.

Yrke: Regissör.

Tidigare filmer/Tv-serier: "Mommy", "Charmören", "Follow the money", "När dammet har lagt sig".

Aktuell: Med "Motståndaren" som visas i Panoramasektionen på filmfestivalen i Berlin.

Fakta: Filmfestivalen i Berlin

Årets Berlinale, som pågår mellan 16 och 26 februari, präglas till stor del av den turbulenta omvärlden och inte minst av det pågående kriget i Ukraina. Flera filmer handlar om det, bland annat Sean Penns dokumentärfilm ”Superpower”. Festivalen har gått ut med ett manifest om hur evenemanget ger stöd både till Ukraina och till dem som protesterar mot förtrycket i Iran. Man kommer att arrangera protester på röda mattan vid festivalpalatset, den 18/2 för Iran och den 24/2 för Ukraina.

Festivalen innehåller få Hollywoodfilmer, något som har blivit alltmer märkbart för varje år. Det beror dels på att detta är en festival med en mer politisk agenda än Cannes och Venedig, men också på att den tidsmässigt ligger illa till för att de amerikanska distributörerna ska vara intresserade.

Dock kommer Steven Spielberg, som ska få ett hederspris och samtidigt visa den i Sverige redan bioaktuella ”The Fabelmans”. Andra namnkunniga festivaldeltagare är Rebecca Miller som visar "She came to me" med bland andra Peter Dinklage och Anne Hathaway, Brandon Cronenberg som visar "Infinity pool" med Alexander Skarsgård och Mia Goth och Helen Mirren som spelar Golda Meir i "Golda". Cate Blanchett kommer för en specialvisning av "Tár", som hade världspremiär i Venedig i höstas.

Andra filmer av intresse är Margarethe von Trottas "Ingeborg Bachmann" med Vicky Krieps, Celine Songs "Past lives", Rolf de Heers "The survival of kindness", den animerade japanska "Suzume" samt dokumentärfilmer om Donna Summer och Joan Baez.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons