Annons
Kultur

Han får PO Enquists pris

Litteratur • Publicerad 16 september 2021
Jan Grue får PO Enquists pris. Arkivbild.
Jan Grue får PO Enquists pris. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen

Den norske författaren Jan Grue får årets Per Olov Enquists pris. Det delas sedan 2004 ut ut till "en yngre författare på väg ut i Europa".

Motiveringen lyfter fram att i tider då gränsen mellan fakta och fiktion utmanas visar Jan Grue "hur ett självbiografiskt verk kan tillvarata romanens alla möjligheter: det är hjärtskärande, ogarderat och analytiskt på ett sätt som kräver exakthet i gestaltning och säker stilistisk hand."

Annons

Jan Grue debuterade 2010 med novellsamlingen "Alt under kontroll" och har skrivit romaner, novellsamlingar, barn- och faktaböcker. Hans självbiografiska sakprosabok "Jeg lever et liv som ligner deres" nominerades 2019 till Nordiska rådets litteraturpris.

Per Olov Enquists pris instiftades av Enquists förläggare på hans sjuttioårsdag 2004 och delas gemensamt ut av Norstedts, författarens utländska förlag och Bok & Bibliotek. Prissumman är 5 000 euro.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons