Annons
Kultur

Hemingways brev om flygolyckorna såldes dyrt

Ett brev skrivet av Ernest Hemingway har sålts på auktion för 237 055 dollar (drygt 2,6 miljoner kronor), rapporterar DN.
I brevet berättar författaren om sina skador efter att han mirakulöst överlevt två flygplansolyckor inom loppet av två dagar.
Nöje • Publicerad 5 september 2023
Författaren Ernest Hemingway och hans fru Mary Welsh Hemingway. Arkivbild.
Författaren Ernest Hemingway och hans fru Mary Welsh Hemingway. Arkivbild.Foto: AP/TT

Den 23 januari 1954 var Hemingway och hans fru Mary på en safariresa i Uganda när flygplanet som de befann sig på tvingades nödlanda i djungeln.

Paret fick övernatta i vildmarken och flera medier rapporterade att Hemingway var död. De lyckades ta sig ut ur djungeln med hjälp av en turistbåt som plockade upp dem.

Annons

Dagen därpå tog de ett annat plan som började brinna under starten. Planet exploderade och kraschade, vilket ledde till allvarliga skador för både Ernest och Mary.

I brevet som skickades till Hemingways advokat går det att läsa att han är svag efter kraftiga inre blödningar och att han har "varit en duktig pojke och försökt vila".

Det fyra sidor långa brevet såldes på en auktion i Los Angeles i förra veckan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons