Kultur

Höga insatser i David Schwimmers comeback

"Vänner"-stjärnan David Schwimmer gör sitcom-comeback i brittiska "Intelligence" – som nu får svensk premiär.
Att han tackade ja till rollen var nästan överväldigande för seriens skapare Nick Mohammed.
Tv • Publicerad 11 augusti 2020
Nick Mohammed och "Vänner"-stjärnan David Schwimmer gör huvudrollerna i den brittiska komediserien "Intelligence", som nu får svensk premiär. Pressbild.
Nick Mohammed och "Vänner"-stjärnan David Schwimmer gör huvudrollerna i den brittiska komediserien "Intelligence", som nu får svensk premiär. Pressbild.Foto: Sky UK
David Schwimmer spelade Ross Geller i tio säsonger av "Vänner". "Det har varit fantastiskt att kunna luta sig mot hans erfarenhet från en av de främsta komediserierna någonsin", säger "Intelligence"-skaparen Nick Mohammed. Arkivbild.
David Schwimmer spelade Ross Geller i tio säsonger av "Vänner". "Det har varit fantastiskt att kunna luta sig mot hans erfarenhet från en av de främsta komediserierna någonsin", säger "Intelligence"-skaparen Nick Mohammed. Arkivbild.Foto: Rich Fury/AP/TT

Innan Nick Mohammed slog igenom som komiker jobbade han på investmentbanken Morgan Stanley. Redan där föddes idén om en komediserie i kontorsmiljö.

– Jag förstod inte riktigt vad jag höll på med, men jag förstod att mitt jobb var ganska viktigt. Jag gillar idén om en sitcom som utspelas någonstans där insatserna är väldigt höga, berättar han.

Det resulterade till slut i "Intelligence", som kretsar kring den brittiska underrättelsetjänstens avdelning för cybersäkerhet.

– Det handlar om ett gäng udda personer och deras ganska triviala liv, där det samtidigt finns en fond av cyberbrottslighet och cyberterrorism, säger Nick Mohammed.

Avdelningen vänds upp och ner när en amerikansk NSA-agent dyker upp. Han har en mycket mer brysk framtoning, vilket naturligtvis krockar med de brittiska medarbetarnas mentalitet.

"Ett stort ansvar"

Rollen görs av "Vänner"-stjärnan David Schwimmer.

– Jag hade jobbat med David med en pilot som inte ledde någonstans. Men vi klickade och han sade att jag skulle höra av mig om jag hade något nytt projekt, berättar Nick Mohammed.

Att Schwimmer sedan tackade ja är stort i tv-världen. Efter "Vänner" har han inte gjort någon återkommande sitcom-roll.

– Jag kände ett stort ansvar eftersom det här skulle bli hans comeback i en huvudroll i en sitcom. Men vi hanterade det genom att göra hans roll till något så långt ifrån Ross som möjligt, säger Nick Mohammed, som själv också gör en av huvudrollerna i "Intelligence".

Han är född 1980, växte upp med "Vänner" på 1990-talet och berättar hur han först blev starstruck när han träffade Schwimmer.

– Men sedan visade det sig att han är så normal och snäll. Det har varit fantastiskt att kunna luta sig mot hans erfarenhet från en av de främsta komediserierna någonsin. Han har så mycket kunskap och han är så generös, säger Nick Mohammed.

Corona stoppade inspelningen

Förutom att spela en av huvudrollerna mot David Schwimmer har Nick Mohammed också skrivit manus och producerat "Intelligence".

– Du kan inte gömma dig då. Om folk inte gillar serien så måste du acceptera att det är ditt fel. Men lyckligtvis har serien blivit populär, då kan du ta åt dig, säger han.

"Intelligence" hade premiär i Storbritannien i februari i år och går nu på export över hela världen. En andra säsong är redan färdigskriven och förhoppningen är att den ska kunna spelas in i höst.

– Vi skulle egentligen ha börjat i juli, men det blev förstås uppskjutet på grund av covid-situationen. Det ska bli kul att börja filma igen, men det kommer också att bli en annorlunda upplevelse med alla restriktioner. Men jag ser fram emot det, säger Nick Mohammed.

Den första säsongen av "Intelligence" har premiär på C More den 12 augusti.

Fakta: "Intelligence"

Brittisk komediserie skapad av komikern och skådespelaren Nick Mohammed. Han gör också en av huvudrollerna mot den amerikanske "Vänner"-stjärnan David Schwimmer.

Handlingen utspelas på brittiska underrättelsetjänstens avdelning för cybersäkerhet, där en amerikansk NSA-agent dyker upp för att hjälpa till.

I övriga roller syns bland andra Sylvestra Le Touzel, Gana Bayarsaikhan och Jane Stanness. Serien hade premiär i Storbritannien i februari och visas nu på C More med premiär den 12 augusti.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.