Annons
Kultur

Höganäs vill få stöd för att bevara ”Nimis”

Diskussionen om Lars Vilks stora konstverk ”Nimis” och ”Arx” är igång. Nu har Höganäs kommun sökt stöd hos Kulturdepartementet för att de båda verken ska kunna leva vidare.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Höganäs • Publicerad 6 oktober 2021
Vilken framtid väntar för Lars Vilks omstridda konstverk ”Nimis” vid Kullaberg.
Vilken framtid väntar för Lars Vilks omstridda konstverk ”Nimis” vid Kullaberg.Foto: Bjˆrn Lindgren/TT

Konstnären Lars Vilks och de två poliserna som skyddade honom omkom i en bilolycka i söndags. En av flera frågor som denna tragedi har väckt handlar om hur Vilks konst ska minnas och leva vidare.

Nu har hans hemkommun Höganäs tagit ställning för att få de två stora och länge omdiskuterade skulpturerna på Kullahalvön – ”Nimis” och ”Arx” – att leva vidare. Och för att så ska ske behöver de ekonomiskt stöd, vilket de hoppas få från Kulturdepartementet.

Annons

”Vi har idag skickat in en ansökan till Kulturdepartementet där vi önskar stöd för att kunna bevara skulpturparken Nimis och Arx. Platsen har mycket högt kulturellt värde och i över 40 år har besökare vandrat för att uppleva få uppleva konst som står för signalerar yttrandefrihet och ödmjukhet inför naturen. Vi vill att Nimis ska få leva vidare”, säger Peter Schölander (M) kommunstyrelsens ordförande i Höganäs kommun, i ett pressmeddelande.

”Nimis” byggdes av drivved och består av plankor och grenar, ihopspikade och ihopmonterade på skilda vis. Uppförandet av verket tog sin början sommaren 1980, och har aldrig godkänts som offentligt konstverk på grund av sin placering. Det har också förstörts och byggts upp på nytt vid några olika tillfällen.

Höganäs kommun ser flera skäl till att dessa två konstverk får stanna kvar.

”Vi hoppas att Kulturdepartementet också ser det Höganäs kommun ser – en möjlighet att bevara en plats av högt kulturellt värde. Världen kommer alltid att minnas hans verk, och vi kommer att sakna honom”, är de ord som kommunen avslutar sitt uttalande med. (YA)

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons