Annons
Kultur

"Hogwarts legacy" kan inte fly Rowling

Det är det första stora spelet i Harry Potters magiska universum på mer än ett årtionde.
Men i stället för att prata om trollkarlar, häxor och vidunder handlar mycket av förhandssnacket om något annat: Borde spelet bojkottas?
Spel • Publicerad 7 februari 2023
Det handlar inte bara om grytor och magi när "Hogwarts legacy" får premiär, utan minst lika mycket om Harry Potters skapares åsikter. Pressbild.
Det handlar inte bara om grytor och magi när "Hogwarts legacy" får premiär, utan minst lika mycket om Harry Potters skapares åsikter. Pressbild.Foto: Warner Bros Games
JK Rowling vädrar flitigt sina åsikter i transfrågor, vilket fått en del att ifrågasätta om man borde köpa produkter som hon förknippas med. Arkivbild.
JK Rowling vädrar flitigt sina åsikter i transfrågor, vilket fått en del att ifrågasätta om man borde köpa produkter som hon förknippas med. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT
"Hogwarts legacy" är det första större konsolspelet i Harry Potters universum på många år.
"Hogwarts legacy" är det första större konsolspelet i Harry Potters universum på många år.Foto: Warner Bros/TT
Utvecklarna till "Hogwarts legacy" verkar inte skriva under på författaren JK Rowlings åsikter. Bland annat dyker en transperson upp i spelet. Pressbild.
Utvecklarna till "Hogwarts legacy" verkar inte skriva under på författaren JK Rowlings åsikter. Bland annat dyker en transperson upp i spelet. Pressbild.Foto: Warner Bros Games

"Hogwarts legacy" låter spelaren skapa sin egen trollkarl eller häxa, och skriva in sig på magiskolan Hogwarts på 1800-talet. Spelet är efterlängtat – förra året nominerades det till det mest emotsedda priset vid spelgalorna The game awards och Golden joystick awards.

Men minst lika mycket som spelet i sig har bokseriens skapare hamnat i strålkastarljuset. De senaste åren har författaren JK Rowling ofta luftat sina åsikter om könsidentitet, som av kritiker anklagats för att vara transfobiska. Rowling har bland annat tagit strid mot en skotsk lag som gör det lättare att ändra sitt kön i födelseattester.

Underhållning mot solidaritet

Annons

Hennes uttalanden har fått skarp kritik. Röster har höjts för bojkott mot Rowling och de verk som utspelar sig i den värld hon skapar och fortsatt tjänar pengar på. Youtubepersonligheten Jessie Earl skriver på Twitter att det är skadligt att stödja "Hogwarts legacy" och att ett köp av spelet "säger att du bryr dig mer om underhållning än solidaritet med transpersoner. Och det stärker JK Rowlings plattform".

Spelsajten The Gamer bojkottar också spelet, och skriver i sin motivering att man varken kommer att skriva nyhetsuppdateringar och guider eller recensera spelet.

"Jag bryr mig om vilka spel du spelar, och jag tycker inte att du ska spela det här", skriver chefredaktören Stacey Henley som beskriver sig som "en transkvinna som älskade Harry Potter när jag växte upp".

Drabbar andra

Vissa har däremot lyft fram att man måste skilja på verk och upphovsperson. Andra påpekat att en eventuell bojkott skulle drabba de hundratals utvecklare som skapat spelet och inte har något med författaren att göra.

Stormen kring JK Rowling har fått Warner Bros, spelets utgivare, att distansera sig från henne och betona att författaren inte är direkt inblandad i spelet och att man strävar efter att vara inkluderande.

Det verkar också som att utvecklarna, amerikanska Avalanche Software (inte att förväxla med svenska Avalanche Studios Group), har ansträngt sig för att skapa just ett inkluderande spel. Spelaren kan själv skapa sin figur som inte är låst till traditionellt manliga eller kvinnliga attribut, och en av sidofigurerna är transpersonen Sirona Ryan.

"Gruppen kände att det var väldigt viktigt att skapa ett spel som är representativt för Harry Potters rika och mångfaldiga värld så väl som de spelargrupper som spelar spel, som inkluderar hbtqi-samhället. Vi har en bred rollfigur- och skådespelarensemble som spelare kommer att möta genom spelet", säger en talesperson för utvecklarna i en kommentar till spelsajten IGN.

TT har sökt utvecklarna, som hälsar att de inte gör några fler intervjuer inför släppet.

Fakta: "Hogwarts legacy"

"Hogwarts legacy" är ett actionrollspel i en öppen spelvärld där spelaren börjar på magiskolan Hogwarts som femteklassare på 1800-talet.

Spelaren går på lektioner, flyger kvast, löser uppdrag och hänger med klasskompisar och lärare samt bekämpar ondskan.

"Hogwarts legacy" släpps till Playstation 5, Xbox Series och pc den 10 februari. Versioner till Playstation 4 och Xbox One släpps den 4 april och Switch får sin version den 25 juli. Spelet har generellt fått goda betyg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons