Annons
Kultur

Hon är årets Sommarskugga

Årets Sommarskugga är ingen annan än Kapten Doris.
I dagens avsnitt av "Sommarlov" lyckades programledarna fånga och avslöja Doris – eller rättare sagt Marianne Mörck.
Tv • Publicerad 4 augusti 2021
"Sommarlov"-gänget i färd med att demaskera årets Sommarskugga. Pressbild.
"Sommarlov"-gänget i färd med att demaskera årets Sommarskugga. Pressbild.Foto: SVT
Kapten Doris, spelad av Marianne Mörck, var årets Sommarskugga. Här ser vi henne omgiven av tre förvånade programledare. Pressbild.
Kapten Doris, spelad av Marianne Mörck, var årets Sommarskugga. Här ser vi henne omgiven av tre förvånade programledare. Pressbild.Foto: SVT

"Jag blev enormt chockad, Kapten Doris var den sista jag hade förväntat mig skulle sitta där, säger programledaren Alex Hermansson i ett pressmeddelande.

Ända sedan i april har jakten på årets Sommarskugga pågått på SVT Barn, och i dagens avsnitt av "Sommarlov" lyckades programledarna äntligen fånga och avslöja årets Sommarskugga.

Annons

Marianne Mörck är den sjätte Sommarskuggan i ordningen.

"Det har varit underbart. När jag möter barn på stan som säger 'du är Kapten Doris', eller 'du är Sommarskuggan' uppnår jag ju det som jag har jobbat för hela mitt yrkesmässiga liv, det vill säga att sätta i gång fantasin hos mina medmänniskor", säger hon i pressmeddelandet.

"Ankan" mest misstänkt

Några av de andra skuggmisstänkta har varit Anders ”Ankan” Johansson, Polis-Alexandra, Tobbe Trollkarl, Erik Ekstrand och de fiktiva figurerna Varmkorven och Doktor Skarp – alla kända från SVT Barn. En omröstning visade att Anders "Ankan" Johansson var den som var mest misstänkt – men där hade man alltså fel.

"Tittarnas engagemang är helt otroligt. Vi får tiotusentals brev och mejl med tips, idéer, teckningar, pyssel och gissningar på vem som är Sommarskuggan. Sommarskuggan har blivit som en stor folkfest bland Sveriges barn, en lek som aldrig tycks ta slut", säger Anna-Maria Nildén, projektledare för "Sommarlov" i pressmeddelandet.

Sommarskuggan må ha avslöjats, men "Sommarlov" fortsätter att sändas varje dag fram till den 20 augusti med nya spännande äventyr.

Sök jobb som Sommarskugga

Tidigare har David Sundin, Hasse Andersson, Caroline Hermansson Malin Olsson, och Chefen på SVT Barn (Jonas Karlström Hay) allesammans gömt sig i Sommarskuggans nu koniska dräkt.

Vem som blir nästa Sommarskugga återstår att se. SVT Barn kommer att gå ute med en jobbannons – en fiktiv såväl som en riktigt – i ett kommande avsnitt av "Sommarlov" – och vem som helst kan söka.

"Eftersom den fiktiva Chefen på SVT Barn går ut med en jobbannons i programmet så har vi valt att även göra det på riktigt. Man kommer alltså kunna ansöka om att bli Sommarskuggan nr 7, som vilket jobb som helst", säger Anna-Maria Nildén i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons