Annons
Kultur

Hon bjuder in till samisk fest

Förra året tävlade Natalie Carrion på scen i Sámi Grand Prix. Även i år är hon med – som kommentator för de svenska tv-tittarna.
– Vårt uppdrag är att vara en brygga mellan tittarna och scenen, säger hon.
Musik • Publicerad 6 april 2023
Natalie Carrion är svensk kommentator för Sámi Grand Prix, den samiska Melodifestivalen.
Natalie Carrion är svensk kommentator för Sámi Grand Prix, den samiska Melodifestivalen.Foto: Anders Wiklund/TT
Natalie Carrion tycker att Sámi Grand Prix är ett bra skyltfönster för den samiska världens musikaliska bredd. "En vanlig fördom man stöter på som samisk artist är att folk väntar sig att man bara gör folkmusik", säger hon.
Natalie Carrion tycker att Sámi Grand Prix är ett bra skyltfönster för den samiska världens musikaliska bredd. "En vanlig fördom man stöter på som samisk artist är att folk väntar sig att man bara gör folkmusik", säger hon.Foto: Anders Wiklund/TT
Natalie Carrion är svensk kommentator för Sámi Grand Prix tillsammans med kollegan William Stenvall Zetterström.
Natalie Carrion är svensk kommentator för Sámi Grand Prix tillsammans med kollegan William Stenvall Zetterström.Foto: Anders Wiklund/TT

Tävlingen avgörs i norska Kautokeino och Natalie Carrion är på plats tillsammans med sin kollega William Stenvall Zetterström för att guida svenska tv-tittare och radiolyssnare genom tävlingen.

– Det som taggar mig så mycket är ju att få ta den svenska publiken närmare Sápmi och verkligen bjuda in till en samisk fest skapad av samer, säger Natalie Carrion.

Annons

Hon tycker att det tidigare har funnits ett behov av kommentatorer för att göra tävlingen mer tillgänglig för tittare i Sverige, både med och utan samiskt ursprung.

– Många samer har förlorat språket på grund av det förtryck som har varit, så där kan vi ju också inkludera dem, säger hon.

"Vanlig fördom"

Natalie Carrion tävlade själv i fjolårets Sámi Grand Prix med låten "Daelviejijje", en poplåt med text på sydsamiska. Hon tycker att tävlingen visar på den stora bredden som finns i musik från Sápmi.

– Det finns nio olika samiska språk, flera olika jojkdialekter. Och en vanlig fördom man stöter på som samisk artist är att folk väntar sig att man bara gör folkmusik. Men samisk musik är inte bara en sak – det finns pop, rap, edm, rock. Att få föra fram det tillsammans med den traditionella jojken känns väldigt kul.

Uppmanar SVT

Carrion vill också påminna om vilket påkostat arrangemang tävlingen faktiskt är.

– Man skickar upp stora delar av den norska Melodifestivalen till Kautokeino. Det kommer att vara dansare, eld och en riktigt snygg produktion. Jag tycker de borde fronta sändningen ordentligt på SVT Play. Det gjorde man inte förra året.

Sámi Grand Prix sänds på SVT Play och Sameradion på påskafton.

Fakta: Sámi Grand Prix

Är den samiska motsvarigheten till Melodifestivalen. Har arrangerats varje år sedan 1990.

Korar vinnare i två kategorier – sång och jojk. Låtarna ska framföras på samiska, men deltagare behöver inte ha språket som modersmål och man ställer inga krav på etnicitet.

Avgörs genom tittarröster på NRK:s hemsida. Det går att rösta även från Sverige.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons