Annons
Kultur

Hon vann "Allt för Sverige"

Erika Newell hade inte vunnit en enda tävling under säsongen av "Allt för Sverige". Men till slut blev det ändå hon som fick möta sin svenska släkt.
Tv • Publicerad 6 mars 2022
Erika Newell är årets vinnare av "Allt för Sverige". Pressbild.
Erika Newell är årets vinnare av "Allt för Sverige". Pressbild.Foto: Martin Frick /SVT

När jubileumssäsongen – den tionde i ordningen – av SVT:s söndagsunderhållning "Allt för Sverige" började lida mot sitt slut hade Erika Newell ännu inte fått veta något om sin släkts historia. I sjunde avsnittet fick hon äntligen besöka Uppsala, staden från vilken hennes mormors släkt utvandrade.

– Det var ett stående skämt mellan oss deltagare att jag inte är svensk utan kanske dansk, eftersom de aldrig verkade vilja avslöja min härkomst, säger hon.

Soldater i släkten

Annons

Efter en rafflande final där hon kämpade till det bittra slutet mot Jonathan Strand stod Erika Newell som ensam vinnare av priset: en stor "återförening" med sin svenska släkt.

– Jon och Trevor, som också var med i finalavsnittet, vann nästan alla tävlingar under säsongen. I slutet hade vi kommit varandra väldigt nära och jag minns att jag sade till Jon “underskatta inte mig” och han sade “åh nej det gör jag verkligen inte”.

Erika Newell fick till slut reda på mer om sin släkt på mammans sida, bland annat att många av hennes förfäder hade varit indelta soldater. Med en egen bakgrund som förhörsledare i armén och tjänstgöring i Afghanistan och Kuwait beskriver hon den nya kunskapen som "ögonöppnande".

– Jag hade ingen aning om att vi hade militärhistoria i släkten. En av mina förfäder deltog i slaget vid Svensksund mot ryssarna i slutet av 1700-talet. Och nu när man vet vad Ryssland håller på med i Ukraina så känns det extra nära, eftersom det var ungefär där min förfader togs som krigsfånge, säger hon.

"Hann knappt prata"

När det väl blev dags att träffa den svenska släkten kände Newell att det inte riktigt blev som hon hade föreställt sig.

– Vi fick hela tiden veta att slutmålet är den stora släktträffen. Men jag fick inte veta på förhand att vi bara skulle ses i två timmar. Det var 60 personer som kom, så i princip hann jag knappt prata med någon eftersom vi också filmade och gjorde intervjuer samtidigt.

Hon fortsätter:

– Jag kände att jag inte fick tid att säga att jag verkligen uppskattade att de kommit dit för att träffa mig. Hade jag vetat det så hade jag bett dem stanna. Det fanns inte ens tid att äta eftersom jag bara sprang omkring och hälsade på alla.

"Åka till Sverige"

Trots den korta tiden hon fick tillbringa med släkten har Erika Newell ändå lyckats hålla kontakten med många av dem.

– Vi hörs på Zoom och jag, min mamma och syster har tänkt åka till Sverige snart, inom det närmsta året. Mamma har också blivit brevvän med en i släkten.

Annons

När hon ska nämna ett särskilt minne från inspelningarna väljer Erika Newell en middag på älgkött som intogs utomhus – och den gången när hon och Jonathan Strand tatuerade sig.

– Det var en söndag och nästan alla tatueringsstudior var stängda. Han som skulle tatuera mig och Jon var inte från Sverige och vi ville göra tre kronor-symbolen så jag googlade. Efteråt svävade vi på moln tills jag tittade ner på armen och kände “fuck det är helt fel!”. Kronorna var placerade med en nere och två upptill. Så nu har vi båda varsin misslyckad tatuering som minne.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons