Annons
Kultur

Hon vann "Sveriges mästerkock"

Nazuk Turdieva tog hem segern i årets upplaga av "Sveriges mästerkock".
Det är en vinnare som först tackade nej till att ens vara med i tävlingen.
– Men jag insåg att jag inte hade någonting att förlora, och nu är jag otroligt glad att jag gjorde det, säger hon.
Nöje • Publicerad 5 april 2023
Vinnaren av "Sveriges mästerkock" 2023 är Nazuk Turdieva.
Vinnaren av "Sveriges mästerkock" 2023 är Nazuk Turdieva.Foto: Caisa Rasmussen/TT
Nazuk Turdieva hoppas nu få jobba med mat på heltid.
Nazuk Turdieva hoppas nu få jobba med mat på heltid.Foto: Caisa Rasmussen/TT

Vintern 2021 vann Nazuk Turdieva, tillsammans med sin mamma och lillebror, SVT:s matlagningsprogram "Bäst i köket". Det var därför hon drog öronen åt sig när en castingperson ringde och frågade om hon ville söka till en annan matlagningstävling: TV4:s "Sveriges mästerkock".

Men att tävla med familjen och att tävla ensam kändes som två vitt skilda saker, tyckte hon.

Annons

– Jag kände att jag inte var tillräckligt duktig för att stå på egna ben. Det var dessutom en stor press eftersom vi vann den andra tävlingen, det gjorde att jag kände att jag måste nå en vinst igen, säger hon.

Ingenting att förlora

Det blev blankt nej från Nazuk, men när TV4 hörde av sig några månader senare och ansökningsprocessen var i gång kändes det plötsligt annorlunda.

– Jag hade precis kommit tillbaka till jobbet efter semestern och kände att jag ville göra något annat. Min bästa kompis sade att jag vore helt dum i huvudet om jag inte sökte och jag insåg att jag inte hade någonting att förlora, säger Nazuk Turdieva.

Tävlingsveckorna beskriver hon som "läskiga men fantastiska".

– Det läskiga var att tävla ensam, men man hade verkligen stöd från alla andra i teamet. Alla var ju med om samma sak, vi var som i en liten bubbla allihopa. De andra åkte hem på helgerna, men jag stannade kvar för att jag ville vara kvar i den där bubblan utan distraktioner, säger hon.

Rivaler och vänner

I finalen mötte Turdieva rivalen Fanny Werngren, som också har blivit en nära vän till henne. De slöt en pakt: Den som vinner "Sveriges mästerkock" ska bjuda den andra på en utlandsresa – så snart reser de båda nyfunna vännerna till Italien.

Att det var just de två som stod sist kvar innebar blandade känslor för Turdieva.

– Det var roligt att det var just vi, men vi var samtidigt helt slutkörda. Det hade varit så intensivt dagarna innan och vi var som två zombier, men vi gav verkligen det sista vi hade, säger hon.

Att det blev just Nazuk Turdieva som tog hem segern i programmet tror hon själv beror på hennes bredd i matlagningen.

– Jag behärskar ganska många kök och vet vad det är för skillnad på till exempel det thailändska köket, mat från Mellanöstern och svensk husmanskost. Jag är väldigt mångsidig i och med att jag är uppvuxen i Norrland men har rötter i Kazakstan, säger hon.

"Kasta mig ut"

Annons

Nu hoppas hon att vinsten ska innebära att hon får chansen att jobba med mat på heltid.

– Jag vet bara inte riktigt hur. Jag vill bara helt orädd kasta mig ut och testa lite allt möjligt. Sedan får jag väl känna längs vägen vad som är rätt för mig, säger hon.

Fakta: Nazuk Turdieva

Ålder: 29 år.

Bor: I Boden.

Yrke: Svetsare.

Aktuell: Vinnare i "Sveriges mästerkock" 2023.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons