Annons
Kultur

Hotar att ta tillbaka Bacon-donation

Konst • Publicerad 14 augusti 2021
En donation om 1|200 skisser och fotografier från Francis Bacons ateljé kan komma att återkrävas från Tate Gallery i London. Här Bacons tolkning av Velázquez porträtt av påven Innocentius X. Arkivbild.
En donation om 1|200 skisser och fotografier från Francis Bacons ateljé kan komma att återkrävas från Tate Gallery i London. Här Bacons tolkning av Velázquez porträtt av påven Innocentius X. Arkivbild.Foto: Sang Tan/AP/TT

Tate Gallery i London hotas av att gå miste om en donation av 1 200 skisser, fotografier och dokument från Francis Bacons ateljé, skriver The Guardian. Mannen som skänkte materialet till museet är missnöjd med hur det har förvaltats.

Barry Joule, som var en av Francis Bacons nära vänner, hävdar att Tate i samband med donationen 2004 lovade att göra en utställning av samlingen – men att detta aldrig blev verklighet. Han hotar nu med att återkräva materialet och skänka det till något annat museum.

Tate Gallery har kallat till ett möte med Joule i september. Konflikten sätter strålkastarljuset på hur beroende brittiska museer är av privata donationer. Bara mellan 2019 och 2020 donerades konst värd motsvarande närmare 1,6 miljarder kronor till Tate.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons