Annons
Kultur

Hypnos-bio saknar tillstånd

Film • Publicerad 12 januari 2022
Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, ser masshypnosen som en konstnärlig händelse. Arkivbild.
Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, ser masshypnosen som en konstnärlig händelse. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/AP

Besökare på Göteborgs filmfestival ska hypnotiseras. Inför tre visningar på Storan i Göteborg ska publiken masshypnotiseras av hypnotisören Fredrik Praesto. För att detta ska vara lagligt krävs dock tillstånd från Socialstyrelsen, skriver Göteborgs-Posten som letat fram en formulering i ordningslagen: enligt denna krävs tillstånd för att utföra ”utföra hypnotiska eller liknande experiment vid en offentlig tillställning eller vid en allmän sammankomst”.

Filmfestivalen har dock inte ansökt om tillstånd.

Annons

– Socialstyrelsen sysslar ju inte med att reglera konstnärliga händelser, säger filmfestivalens Jonas Holmberg till GP.

Anna Granström, jurist på Rättsavdelningen hos Socialstyrelsen, framhåller dock att tillstånd krävs.

– Hypnotisören behöver alltid ett tillstånd – för varje tillfälle specificerat med datum. Vi gör vår bedömning utifrån om hypnosen i underhållningssyfte kan ske utan fara för de medverkandes hälsa, förklarar Granström.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons