Kultur

Johan Ring: I dag börjar Skurups Pridevecka – och den är viktigare än någonsin

Den här veckan är det för tredje gången dags för Pridefestival i Skurup. Det är en vecka full med aktiviteter för rätten att älska vem man vill, som kulminerar i paraden på lördag.
Det borde vara självklart med en sån kärleksfest, men tyvärr är det inte det i Skurup, skriver Johan Ring som är med och anordnar Pride-veckan.
Johan Ring
Debatt • Publicerad 22 maj 2023
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förra årets prideparad genom Skurup lockade mycket människor, det hoppas Johan Ring att årets också ska göra. Trots att kommunen valt att inte delta.
Förra årets prideparad genom Skurup lockade mycket människor, det hoppas Johan Ring att årets också ska göra. Trots att kommunen valt att inte delta.Foto: Mårten Svemark

Pride-veckan i Skurup som börjar i dag är en folkfest som hyllar allas rätt att vara den de är och älska den de vill. Något som borde vara en självklar rättighet för alla, men verkligheten visar tyvärr ett dystert facit: HBTQ+ är den grupp mot vilken den största ökningen av hatbrott har skett sedan 2016. Homofobin är utbredd, även i ett upplyst land som Sverige.

Till och med i en liten by som Skurup.

”En föreläsare berättade för mig att han en gång bjudits in till en skola i Skurup för att prata om rasism. Några elever hade frågat om han var homosexuell. ”Varför är det viktigt att veta?”, undrade han. Svaret blev ”för att vi inte gillar bögar i Skurup.””

Jag var en av de som var med och startade upp Ett Skurup För Alla för tre år sedan, en opolitisk ideell förening som arbetar mot diskriminering och för allas lika värde. Det var efter vad min dotter utsattes för i skolan när hon kom ut – gliringar och hånfullheter, som snart förvandlades till trakasserier och rena dödshot. Jag och min fru fick motta anonyma telefonsamtal där man kallade vår dotter ”ett Pride-äckel” och sa att hon ”borde skjutas”.

Personerna som utsatte min dotter för det här gjorde det med känslan av att de hade byn bakom sig. Att det var såhär man behandlade människor som avvek från normen i Skurup.

En föreläsare berättade för mig att han en gång bjudits in till en skola i Skurup för att prata om rasism. Några elever hade frågat om han var homosexuell. ”Varför är det viktigt att veta?”, undrade han. Svaret blev ”för att vi inte gillar bögar i Skurup.”

Den första gemensamma aktivitet som Ett Skurup För Alla gjorde tillsammans var att påskpynta byns centrum i regnbågsfärger under påsken 2021. När jag kom hem efteråt ringde min mobil, ett samtal från ett skyddat nummer. Det var en äldre man som utan att presentera sig sa att jag skulle ”ge fan i att hålla på med den där Pride-skiten”, samt att han visste mitt personnummer och min adress.

Till och med i en liten by som Skurup, som sagt.

Johan Ring var med och startade Ett Skurup För Alla för alla efter att hans dotter utsatts för homofobi i skolan när hon kom ut som gay.
Johan Ring var med och startade Ett Skurup För Alla för alla efter att hans dotter utsatts för homofobi i skolan när hon kom ut som gay.Foto: Privat

Vårt mål med Skurup Pride har aldrig varit att omvända homofober. Vi vill istället visa min dotter och andra som henne att de inte är ensamma, att de förtjänar att behandlas med samma respekt som alla andra, att det finns så mycket mer kärlek i lilla Skurup än de tror. Och att kärleken alltid är starkare än hatet.

I år har styret i kommunen valt att inte delta i Pride-veckan, inte ens visa sitt stöd. Ingen regnbågsflagga kommer att hissas på kommunhuset (vilket gjordes förra året), inte heller kommer kommunstyrelsens ordförande att hålla tal vid invigningen (vilket också gjordes förra året).

Det står ju såklart styret fritt att agera så, men man bör också vara medveten om vilka signaler det sänder ut. Att det nog gör klumpen i magen ännu större på de HBTQ+-ungdomar som varje morgon går till skolan, och hur det stärker deras plågoandar i uppfattningen att byn står bakom dem.

Just därför hoppas vi att årets Pride blir den största folkfesten hittills. Vi hoppas att så många som möjligt ska delta i paraden och fylla Skurups gator med så mycket kärlek, dans, regnbågsfärger och sång att det studsar mot kommunhusets väggar, vidare över rapsfälten, och långt bortom kommungränserna. Kom och fira med oss!

Fotnot: Johan Ring är aktiv i Ett Skurup för alla, arrangör av Prideveckan.

Program

Prideveckan i Skurup

22 maj: Invigning, Torggatan 4, klockan 17. Liberalernas ordförande Ellinor Härefors talar.

23 maj: Ann-Christine Ruuth, författare till ”Jag kom inte ut, jag blev mig själv”, samtalar med bibliotekarien och författaren Magnus Cadier, Skurups bibliotek. klockan 18. Begränsat antal platser, biljetter säljs på Skurups bibliotek.

24 maj: Andreas Jonsson föreläser på Nils Holgerssongymnasiet, ”Bollen är inte alltid rund”, klockan 18.

27 maj: Final, start på Stortorget klockan 13.45, huvudtalare Mikael i kjol, Frida Green uppträder, klockan 15 parad genom byn, avslutning klockan 16 med Vånna Inget, punk/rock.