Annons
Kultur

Idris Elba kallar sig inte svart skådespelare

Film • Publicerad 12 februari 2023
Idris Elba vill inte bli placerad i ett fack. Arkivbild.
Idris Elba vill inte bli placerad i ett fack. Arkivbild.Foto: Joel C Ryan

Idris Elba har slutat att beskriva sig själv som en svart skådespelare, berättade han nyligen i en intervju med brittiska Esquire. Efter reaktionerna på uttalandet ser han sig tvungen att förtydliga sitt ställningstagande i en tweet, enligt Deadline.

Elba skriver: "Det finns inte en själ på den här jorden som kan ifrågasätta om jag känner mig som en SVART MAN eller inte. Att vara en skådespelare är ett yrke, som att vara arkitekt, och definieras inte utifrån hudfärg. Men om du definierar ditt arbete utifrån din hudfärg så är det din rättighet, inte sant?"

Annons

I intervjun sade Elba tidigare att han slutade kalla sig för svart skådespelare när han insåg att det placerade honom i ett fack. "Vår hud är inte mer än det, det är bara hud", skrev han. Men Idris Elba sade sig ändå gilla att vara en förebild:

– Det är bra att lämna som arv. Så att svarta barn – men också vita barn – som växer upp under de omständigheter jag växte upp i, kan se att ett barn från Canning Town gör det jag gör. Det går.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons