Illustrationerna i ”Tomhet” fångar känslan av saknad

Iranska bilderboksduon Azam Mahdavi och Maryam Tahmasebi skildrar sorg och hopp genom korta texter och en figur som är tomheten personifierad.
Litteratur • Publicerad 25 februari 2023
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Bilderbok (från 3 år)

Tomhet

Text: Azam Mahdavi

Bild: Maryam Tahmasebi

Översättning: Athena Farrokhzad

Förlag: Natur & Kultur

Maryam Tahmasebis illustrationer personifierar känslan av tomhet i bilderboken med samma namn av Azam Mahdavi.
Maryam Tahmasebis illustrationer personifierar känslan av tomhet i bilderboken med samma namn av Azam Mahdavi.

I den iranska bilderboken ”Tomhet” förlorar en flicka sin mor. Vad som hänt henne får vi inte veta, men så ligger också fokus snarare på ett tillstånd än ett skeende.

Azam Mahdavis text är mycket knapphändig, ofta fem till tio ord per uppslag. Det är nästan så att Maryam Tahmasebis illustrationer skulle kunna klara sig utan dem.

Flickans känsla av saknad personifieras i figuren Tomhet, vars form är ett mellanting mellan snällt spöke och varm kudde. Färgmässigt växlar den stumma karaktären mellan vitt och transparens, ibland lik en såpbubbla.

Bilderna är mycket uttrycksfulla och når en hög grad av allmängiltighet inom det emotionella spektra de vill spegla. Texterna bidrar dock inte med poetisk kraft, utan fungerar mer som sakliga ledsagare. Trots att boken handlar om sorg skapar den en känsla av ljus och hopp.

Azam Mahdavi & Maryam Tahmasebi - ”Tomhet”
Azam Mahdavi & Maryam Tahmasebi - ”Tomhet”
Den iranska barn- och ungdomsförfattaren Azam Mahdavi har skrivit bilderboken ”Tomhet” som nu kommer på svenska i översättning av Athena Farrokzhad.
Den iranska barn- och ungdomsförfattaren Azam Mahdavi har skrivit bilderboken ”Tomhet” som nu kommer på svenska i översättning av Athena Farrokzhad.Foto: Natur & Kultur
Maryam Tahmasebi är den iranska illustratören bakom bilderna i ”Tomhet”.
Maryam Tahmasebi är den iranska illustratören bakom bilderna i ”Tomhet”.Foto: Natur & Kultur
Peter GrönborgSkicka e-post