Annons

Ingen stilla påskvecka för Harinder Singh

Försvunna kvinnor och högstatusmän som är rovdjur. Inger Melin läser första actionfyllda delen i den prisbelönta norska serien om Harinder Singh.
Recension • Publicerad 1 april 2023
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Deckare

Stilla veckan

Författare: Sven Petter Næss

Översättning: Erik Nisser

Förlag: Lind & Co

Norske Sven Petter Næss prisbelönta deckarserie har gjort succé i Norge. Nu kommer ”Stilla veckan” på svenska.
Norske Sven Petter Næss prisbelönta deckarserie har gjort succé i Norge. Nu kommer ”Stilla veckan” på svenska.Foto: TINE POPPEE

Början är så obehaglig att jag vill sluta läsa. En ung torterad kvinna ligger invirad i plast och hör hur två män gräver hennes grav. Hinner hon fly?

Två år senare kommer kriminalkommissarie Harinder Singh tillbaka till lilla Elvestad där han växt upp. En ung man har blivit mördad, en kvinna saknas och någon stilla påskvecka blir det inte. En hämnare vänder tillbaka och kyrkan brinner.

Annons

Det blir snabbt mycket action, skickligt sammanflätat med polisarbete, olika tidsplan, överraskande vändningar och nya våldsbrott. Det är obehagligt men välskrivet och grundtemat är verkligen män som hatar kvinnor. Tack och lov finns det en motvikt: en Lisbeth Salander-kopia som är en hejare på närstrid.

”Stilla veckan” är den första boken om honom som översatts till svenska, men Næss har redan haft stor framgång. Andra delen i serien fick norska Rivertonpriset och fjärde boken kommer i vår i Norge. Lovande.

Sven Petter Næss - ”Stilla veckan”
Sven Petter Næss - ”Stilla veckan”
Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons